Aliz
6 °C
14 °C

Történelmi csúcson a világ eladósodottsága

2018.01.05. 12:03 Módosítva: 2018-01-05 13:52:22

Történelmi rekordszintre ért a világgazdaság adósságállománya 2017 harmadik negyedévében: 233 billió dollárt tett ki az Institute of International Finance jelentése szerint - írja a Reuters. Ez akkora összeg, amit a magyar pénznemben már kifejezni is kihívás, nagyjából 60 000 billió (60 ezer ezer milliárd) forint.

A tavalyi év harmadik negyedévében az adósságállomány 16 billió dollárral nőtt 2016 azonos időszakához képest, az IIF ugyanakkor kiemelte azt is, hogy csak nominális értelemben mutatható ki a növekedés. Ha a GDP-adatokhoz mérjük az adósságot, akkor már sorozatban a negyedik negyedéve csökken az érték, mivel 2017-ben a gazdasági növekedés erősebb volt, mint az eladósodás növekedése. A GDP-arányos adósság 318 százalékon áll, vagyis a csökkenés ellenére is elég magas.

A nominális növekedés jókora részéért Kína a felelős, bár az utóbbi időben magukhoz képest visszavettek: míg 2012 és 2016 között átlagosan évente 17 százalékpontot kúszott fel a GDP-arányos adósságállomány, tavaly már csak 2 százalékpontot, ezzel 292 százalékot ért el. 

A szervezet elemzése szerint jövőben még okozhat gondot a világ brutális eladósodása, például ha egyre több jegybank kezdi másolni az amerikai központi bank monetáris politikáját és kamatot emel. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?