Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csalók adhattak el kétes eredetű húst a Zádor-Hús nevében Írországban

2018.01.08. 16:04

Erős a gyanú, hogy valakik a Zádor-Hús Kft. nevében Írországban élő magyaroknak kezdtek nagy tételben hús- és más termékeket kiszállítani. Bár az első szállítmányt lefoglalták Angliában a vámon, a másodikat végül a helyi higiéniás szabályok megszegésével egy hét csúszással sikerült kiszállítani. A szállítmányban a beszámolók alapján olyan termékek is voltak, amelyeket a Zádor-Hús nem is forgalmaz.

A történet december elején kezdődött, amikor az Imnews.ie nevű oldal kiszúrta a Zádor-Hús Írországban nevű Facebook-oldalt. Az oldal úgy tudja, hogy a cég elzárkózik a Facebook-oldaltól, és azt sem tudják, hogy az azóta megszűnt oldalt ki üzemeltette.

A karácsony előtti megrendelések alapján az oldal információi szerint 495 megrendelést vettek fel és 5 tonna húskészítmény kiszállítására készültek. A rendeléseket két partnercég, a Delivery King, és a Viking Transport Ireland szállította ki. A cikk szerint a cégek szállítottak ki 5 napja lejárt virslit, tescós uzsonnás zacskóban érkezett véres és májas hurkát, és jelöletlen zacskóba érkező sertéskarajt is.

A Facebook-oldalon elérhető volt egy árlista, amin sok olyan termék szerepelt, amit a Zádor-Hús nem forgalmaz Magyarországon (belsőségek, szárnyas, szaloncukor). A cikk szerint a Summa Meat Kft.-től is származtak kiszállított termékek, ezeken volt jelölés. Ez a cég ugyanakkor a hivatalos adatok alapján nem végez importőri tevékenységet, ráadásul azokon a termékeken, amiken a cég neve szerepelt, filctollal át volt húzva, hogy milyen terméket tartalmaz a csomag.

Az oldal cikkére később reagált Gál Róbert, a Viking Transport Ireland tulajdonosa. Azt írta, hogy Goldfinger László személyes megkeresésére vállalta el a kiszállításokat, de nem tudott arról, hogy egyes termékeknek lejárt volna a szavatossága. "Amit a képen láthattak hurkát, kolbászt és fagyasztott karajt tescós csomagolásban az nem »zádoros« termék volt, hanem állatorvosi pecséttel ellátott, számlára vett friss ír sertésből készültek. A jövő évben újra elérhető lesz majd a hurka és kolbász, amit hivatalosan fogok gyártani és szállítani mint »Homemade Glutenfree Product«. Ez csak felmérés volt a részemről, hogy lenne-e rá kereslet. Mivel nagy volt rá az érdeklődés, így a továbbiakban kizárólag csakis hivatalosan, engedéllyel rendelkezve fogok tovább csinálni" - írta.

Zádor-Hús Kft.-nek elküldük a kérdéseinket. Azt kérdeztük, hogy

  • a Zádor-Hús Kft. hivatalosan szervezett-e kiszállításokat Írországban?
  • rendelkezik-e a cég forgalmazói engedéllyel Írországban?
  • az Írországban forgalmazott termékeik rendelkeznek-e helyi hatósági engedélyekkel?
  • tudnak-e a fent említett Facebook-oldalról, és arról, hogy a Zádor-Hús nevében olyan termékeket is adtak el Írországban, amiket a cég itthon nem forgalmaz?
  • amennyiben nincs közük az említett oldalhoz, terveznek-e jogi lépéseket tenni az oldal üzemeltetői ellen?

A válaszokat amint megkaptuk, közöljük.