Már lakberendezőből is hiány van

2018.01.08. 09:33

Már a lakberendezők piacát is elérte a munkaerőhiány, legalábbis Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, az utóbbi két-három évben felpörgő lakáspiacnak köszönhetően megduplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten, ezért azonnali kezdéssel szinte már lehetetlen lakberendezőt találni a fővárosban.

A lakberendezők rendelésállományának felfutása az airbnb-zésre felvásárolt lakásokra érkezett megbízásokkal indult be, de közben a rendes lakáspiac is beindult, és emiatt megjelent egy csomó újdonsült tulajdonos használt és új lakásokkal a megrendelői oldalon.

A növekvő kereslet miatt egyre nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni de ugyanez a helyzet például a burkolókkal, asztalosokkal, villanyszerelőkkel, és a víz- és gázszerelőkkel is. Ács tapasztalatai alapján a munkaerőhiány miatt az árak is elszabadultak a felújítási piacon: míg korábban a tervezettnél jellemzően 20 százalékkal lett drágább egy-egy komplex munka, a költségtúllépés újabban a 30-40 százalékot is eléri. 

Emiatt egyre nagyobb a kereslet az olyan lakberendezőkre, akik piac- és anyagismeretüknek köszönhetően komolyabb költségracionalizálásra is képesek. Emellett viszont az is jellemző a piacra, hogy egyre többen szerződtetnek a lakásuk eladása előtt lakberendezőt, hogy a lakást az átlagízlésnek megfelelően újítsa fel, megkönnyítve ezzel az eladást.

A vásárlási tanácsadás is egyre népszerűbb a piacon, ezzel leginkább a felújításra szoruló használt ingatlanok vételét tervezők élnek, ugyanis a lakásvásárlási láz miatt egyre többen követik el azt a hibát, hogy a másokra licitálva megszerzett ingatlanról utólag derül ki, hogy arra sokkal többet kell költeni, mint látszott.