Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fekete-Győr András, a momentumos politikus édesapja távozik az OBA éléről

2018.01.09. 09:09
2018. január 1-től Kómár András tölti be az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatói pozícióját. Úgy tudjuk, hogy elődje, Fekete-Győr András nem önszántából távozott, de márciusig még a szervezetnél marad.

Az OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) Magyarországon a hitelintézetek betéteseinek védelmére létrehozott alap.

Távozik a „Fegyőr”. Az OBA és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai csak a becenevén emlegették idősebb Fekete-Győr Andrást, az azonos nevű momentumos politikus édesapját.

Forrásaink szerint a rövidítés pusztán a közgazdász hosszú nevének egyszerű rövidítéséből eredt, és nem a vezetői stílusára utalt. Fekete-Győr András ugyanis népszerű vezető, valódi „intézmény” volt, hiszen a hazai betétbiztosítási szervezet alapítása óta, 1993-tól volt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető-helyettese, és 2010-től, vagyis éppen a Fidesz legújabbkori regnálása után lett első számú vezető.

A megemlékező közlemény pozitív tónusúra sikeredett, elismeri, hogy Fekete-Győr András sokat tett az OBA nemzetközi elismertségének növeléséért. Ugyanakkor belső forrásaink szerint a váltás nagyon hirtelenre sikeredett, és nem saját akaratból történt.

Az utód Kómár András fiatal MNB-s szakember lett, aki 2004-ben szerzett jogi diplomát a Pázmányon, 2008-ban pedig közgazdaságit a Corvinuson. Általunk elért kollégái jó szakembernek tartják, elsősorban a bankszanálások, vagyis az uniós BRRD (bank recovery and resolution directive) nagy szakértőjeként említették. E direktíva alapján szanálta az MNB a nehéz helyzetbe kerülő MKB-t.

Kómár András 2017 eleje óta már tagja volt az OBA igazgatótanácsának.