Ritka közbeszerzési dráma zajlott le Szombathelyen

2018.01.09. 08:23

Szombathely városa lakóépületeket akar építeni egy kertvárosi részen egy beépítetlen telekre, a Szőllősi sétányra. Egy 4 lakásos társasházat és az udvarrészen még 4 földszintes lakóházat. Az építkezés kivitelézéséhez közbeszerzést kellett kiírni, amit az önkormányzat most augusztusban meg is tett. 

Itt lesznek a lakóházak a Mepar helyrajziszám-keresője alapján. 

Azonban hiába volt majdnem egy hónapos a határidő, egyetlen jelentkező sem akadt a nyílt pályázaton, pedig például becsült értékhatárt sem adtak meg. Ráadásul valamiért eleve kettébontották a közbeszerzést, külön kellett pályázni a társasház építésére és a földszintes házak építésére, pedig teljesen hasonló feladatok. De még így sem akadt felkészült építési cég a környéken. 

Most novemberben viszont felpörögtek az események. Hiába adtak meg lényegében csak egyhetes határidőt a megismételt pályázaton, ketten is jelentkeztek.  Két szombathelyi cég látta meg a lehetőséget: az Inda Nyugat és az Aligátor Building Kft. Az a furcsaság történt viszont, hogy 

a társasházat az egyik cég nyerte, a földszintes házakat a másik,

pedig mindketten pályáztak mindkét feladatra. Sajnos mégse volt elég erős a verseny, mert a négylakásos, 342 négyzetméter alapterületű társasházat az Inda Nyugat a tervezett 72 millió helyett 78 millióért nyerte el, míg az Aligátor Building a négy földszintes, egyenként átlagosan 148 négyzetméter alapterületű házat a tervezett 158 millió helyett 164 millióért építheti, áfa nélkül számítva. 

Annál is érdekesebb, mert az ajánlati ár csak a pontok felét adta, a többit a jótállási idő, az építési idő és a szükséges szakemberek megléte. Egészen különleges, ha egy cég földszintes házat lényegesen drágábban tud csak építeni, mint egyemeleteset, és fordítva. Ráadásul mindez pont egy közbeszerzésen belül derül ki ilyen látványosan. A külső szemlélőben mondjuk az a lehetőség is felmerülhet ilyenkor, hogy a helyi cégek esetleg összebeszéltek, hogy valódi verseny nélkül a lehető legtöbb közpénzzel rántsák le az államot. Ami biztos, hogy a közbeszerzési statisztikáink már javultak, kisebb lett az egyindulós közbeszerzések aránya. 

A közbeszerzést a Szova (Szombathelyi Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Zrt.) megbízásából egy budapesti cég, a 2010 nyarán alapított Tricsók Zrt. végezte, Koszó Miklós volt a felelős a lebonyolításért. Az eredmény a friss Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. 

Egyébként ha találkoznak esetleg érdekes közbeszerzésekkel, bátran küldjék el nekünk a tema+kozbeszerzes@mail.index.hu-ra.