Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

121 milliós bírságot kapott a UPC

2018.01.10. 14:07

A Cegléden megépült hírközlési – internetes, kábeltelevíziós, telefonos – hálózat jogsértő használatbavétele miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 121 millió forintra bírságolta a UPC-t – derül ki az NMHH közleményéből.

A UPC 2015 szeptemberében bejelentés nélkül kezdte meg a szolgáltatás nyújtását, és csak a hatóság felszólítására tettek bejelentést két évvel később. Az NMHH így nem győződhetett meg arról, hogy a hálózat műszakilag az előírásoknak megfelelő, kivitelezése jogilag elégséges volt-e. Így úgy tudtak új ügyfeleket szerezni, hogy a piaci versenytársakkal szemben jogosulatlan előnyhöz jutottak, miközben az előfizetők érdekei sérültek.

A UPC ráadásul nem először játssza ezt el: Jászberényben szintén jogosulatlanul kezdtek kábeltévé-szolgáltatásba, ami miatt 30 millió forintos bírságot kaptak. Az NMHH az újabb bírság mértékének megállapításánál súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a UPC a jászberényi ügy ismeretében már bizonyos lehetett benne, hogy Cegléden is jogsértően jár el, ennek ellenére szeptemberig tudatosan tovább folytatta ezt a gyakorlatát.

A jogszabályi előírásokra az NMHH időben, külön is felhívta a szolgáltató figyelmét, és a cég élhetett volna például olyan megoldással is, hogy szakaszokra bontva jelentse be az építést – annak megfelelően, ahogyan a szolgáltatás megkezdésének ütemezését tervezte.