A paksi dolgozóknak összesen 60 órájuk lesz az orosz szaknyelv elsajátítására

2018.01.10. 11:04

A paksi atomerőmű munkatársait hat csoportban, összesen 60 órában fogják tanítani orosz nyelvre – írja az Mno.hu a közbeszerzési adatbázis alapján. A nyelvoktatásra a paksi bővítés miatt van szükség, hiszen az új blokkok építkezésén sok orosz szakember dolgozik majd.

A tanfolyam célja nukleáris, erőmű-gépészeti, környezetvédelmi, nukleáris biztonsági, villamosenergia-termelési, sugárvédelmi, vegyészeti, irányítástechnikai és üzemeltetési szakszavak elsajátítása és alkalmazása, ugyanakkor a kiírás szerint a cél az, hogy a résztvevők A1–A2, vagyis alapszintre jussanak el a nyelvi képzés során, ez körülbelül a betűk ismeretét, valamint a megszólalni képes szintet jelenti.

A lapnak nyilatkozó nyelvtanár szerint esélytelen, hogy ennyi idő alatt el lehessen sajátítani a szaknyelvet. A nyelvoktatást a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központ Oktatási Központ Kft. (KOTK) és a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. fogja végezni, de a két cég közül csak a Dovernél van orosz nyelvtanár.

Dohár Péter a Dover Nyelviskola igazgatója cikkünk megjelenése után annyit fűzött hozzá az Mno.hu cikkéhez, hogy orosz nyelvből nem szaknyelvi képzésről szólt a pályázat, hanem általános, nagyrészt kezdő képzések megtartásáról, a cikkben említett szaknyelvek pedig angolból lesznek.