Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Kodak is felült a kriptopénzvonatra, majdnem duplázódott a részvényeik értéke

2018.01.10. 10:21

Majdnem megduplázódott az Eastman Kodak részvényeinek értéke, miután a kamera- és filmgyártásban korábban piacvezető cég bejelentette, hogy piacra dobja a Kodakcoint, ami egy "fotóközpontú kriptovaluta, ami lehetővé teszi a fotósoknak és az ügynökségeknek, hogy erősebb kontroll gyakoroljanak a szellemi tulajdonjogaik felett" – írja a Bloomberg.

A bejelentést követően a cég részvényeinek ára 3,7 dollárról 6,8 dolláros szintig erősödött, így a Kodak piaci értéke 289,5 millió dollárra nőtt. A Kodak 2013-ban csődbe ment, de eladták a szabadalmaikat az Apple-nek és a Microsoftnak, és átálltak digitális fotózásra, valamint nyomtatásra, így végül jól jöttek ki a csődeljárásból.

Akkora a kriptovalutaláz a gazdaságban, hogy a befektetők ész nélkül tolják a pénzt gyakorlatilag bármibe, aminek akár csak látszólag köze van az iparághoz. Ezt lovagolta meg nemrég a Long Island Ice Tea nevű, alapvetően üdítőgyártással foglalkozó tőzsdei cég, amelynek vezetői fogták magukat, és Long Blockchainre változtatták a vállalkozás nevét. Az üdítőket gyártó cégnek semmi köze sincs a blokklánchoz, de a vezetői azt nyilatkozták a névváltoztatáskor, hogy a partnereket illetve befektetési lehetőségeket keres blokkláncra alapuló fejlesztésekkel foglalkozó vállalatokban. A bejelentésre követően kilőtt a cég részvényeinek ára, 238 százalékkal magasabb lett, mint az előző napi záráskor.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor a Kodak esetében valódi innovációról van szó, mert a blokklánc technológia segítségével ténylegesen jobban nyomon tudják majd követni a fotósok és az ügynökségek, hogy kik használják fel a fotóikat. A blockchain avagy blokklánc a bitcoin és a többi kriptovaluta mögött álló technológia, melynek működéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.