A Kodak is felült a kriptopénzvonatra, majdnem duplázódott a részvényeik értéke

2018.01.10. 10:21

Majdnem megduplázódott az Eastman Kodak részvényeinek értéke, miután a kamera- és filmgyártásban korábban piacvezető cég bejelentette, hogy piacra dobja a Kodakcoint, ami egy "fotóközpontú kriptovaluta, ami lehetővé teszi a fotósoknak és az ügynökségeknek, hogy erősebb kontroll gyakoroljanak a szellemi tulajdonjogaik felett" – írja a Bloomberg.

A bejelentést követően a cég részvényeinek ára 3,7 dollárról 6,8 dolláros szintig erősödött, így a Kodak piaci értéke 289,5 millió dollárra nőtt. A Kodak 2013-ban csődbe ment, de eladták a szabadalmaikat az Apple-nek és a Microsoftnak, és átálltak digitális fotózásra, valamint nyomtatásra, így végül jól jöttek ki a csődeljárásból.

Akkora a kriptovalutaláz a gazdaságban, hogy a befektetők ész nélkül tolják a pénzt gyakorlatilag bármibe, aminek akár csak látszólag köze van az iparághoz. Ezt lovagolta meg nemrég a Long Island Ice Tea nevű, alapvetően üdítőgyártással foglalkozó tőzsdei cég, amelynek vezetői fogták magukat, és Long Blockchainre változtatták a vállalkozás nevét. Az üdítőket gyártó cégnek semmi köze sincs a blokklánchoz, de a vezetői azt nyilatkozták a névváltoztatáskor, hogy a partnereket illetve befektetési lehetőségeket keres blokkláncra alapuló fejlesztésekkel foglalkozó vállalatokban. A bejelentésre követően kilőtt a cég részvényeinek ára, 238 százalékkal magasabb lett, mint az előző napi záráskor.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor a Kodak esetében valódi innovációról van szó, mert a blokklánc technológia segítségével ténylegesen jobban nyomon tudják majd követni a fotósok és az ügynökségek, hogy kik használják fel a fotóikat. A blockchain avagy blokklánc a bitcoin és a többi kriptovaluta mögött álló technológia, melynek működéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.