Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekmunka miatt jelentették fel a Samsungot francia civil szervezetek

2018.01.11. 15:00

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt csütörtökön feljelentette a Samsung dél-koreai elektronikai vállalatot és francia leányvállalatát két francia civil szervezet – írja az MTI.

A Szolidáris Emberek és a Sherpa nevű szervezet a dél-koreai óriáscég kínai gyáraiban zajló jogsértések, köztük a gyerekmunka, illetve az emberhez méltatlan és veszélyes munkakörülmények miatt jelentette fel a Samsungot.

Az egyesületek korábban is célba vették már a Samsung francia leányvállalatát, ám panaszukat akkor nem követte eljárás. A szervezetek jelezték: feljelentésük azóta újabb elemekkel bővült, amelyek azt bizonyítják, hogy a Samsung nem tesz eleget etikai kötelezettségvállalásainak. A két civil szervezet szerint a Samsung gyáraiban benzolt és metanolt használnak, amelyek "több dolgozónál okoztak gyógyíthatatlan megbetegedéseket".

A vádak egy része egy harmadik civil szervezet, a China Labor Watch jogvédőinek legújabb jelentésein alapul. A szervezet aktivistái több Samsung-gyárba beszivárogtak, hogy saját szemükkel lássák, mi zajlik ott. "Azt követeljük az igazságszolgáltatástól, hogy büntesse meg a Samsungot etikai kötelezettségvállalásai és a gyáraiban észlelhető valóság közötti eltérés miatt" - írták a panaszosok, akik régóta harcolnak a nemzetközi vállalatok büntetlensége ellen.

A civilek tevékenységének köszönhetően a francia törvényhozás 2017-ben elfogadott egy jogszabályt, amelynek keretében a francia cégek kötelesek elhárítani a működésükkel járó társadalmi, környezeti és egyéb kockázatokat. A feljelentők azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ kötelezze a nemzetközi vállalatokat az emberi jogok betartására a termelési láncolat egészének során.