Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 2,6 millióan használnak e-személyit

2018.01.11. 09:00

Az elektronikus személyazonosító igazolvány 2016. januári bevezetése óta eltelt két év alatt 2,6 millió új típusú igazolványt kérelmeztek. Leginkább a személyazonosságuk igazolására használják az okmányt az emberek, de az e-személyi úti okmányként is felhasználható bizonyos helyeken, és ezt a funkciót is egyre többen igénybe veszik – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium.

Az elektronikus aláírást igénylők száma is folyamatosan növekszik, már több mint 190 ezer okmány ezt is tartalmazza.

Az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció kísérleti jelleggel már elérhető a MÁV-nál: a Budapest-Pusztaszabolcs és Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, valamint a debreceni helyi tömegközlekedési vállalat, a DKV járatain lehet az okmányhoz bérletet rendelni, így már nincs szükség a papíralapú termékre. Az e-személyi úti okmány funkciója a reptereken is használható határátlépésnél, a zsilipkapus rendszereknél.

Tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak. Várhatóan 2018 első negyedévében elkészül a szükséges informatikai háttér, és azután az egészségügyi dolgozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az e-személyiről olvassák ki a társadalombiztosítási azonosítót.

Az említetteken kívül hozzávetőlegesen 4100 rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

Az e-személyivel a tajkártya használatát is ki lehet váltani minden kártyaolvasóval felszerelt szolgáltatónál, de a tajkártya még jó darabig biztosan nem szűnik meg, ugyanis az e-személyihez kapcsolódó szolgáltatások önkéntesek, másrészt érvényben vannak olyan 2016 előtt kiadott személyi igazolványok, amelyeket 65 év felettieknek már lejárat nélkül adnak