Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Már 2,6 millióan használnak e-személyit

2018.01.11. 09:00

Az elektronikus személyazonosító igazolvány 2016. januári bevezetése óta eltelt két év alatt 2,6 millió új típusú igazolványt kérelmeztek. Leginkább a személyazonosságuk igazolására használják az okmányt az emberek, de az e-személyi úti okmányként is felhasználható bizonyos helyeken, és ezt a funkciót is egyre többen igénybe veszik – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium.

Az elektronikus aláírást igénylők száma is folyamatosan növekszik, már több mint 190 ezer okmány ezt is tartalmazza.

Az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció kísérleti jelleggel már elérhető a MÁV-nál: a Budapest-Pusztaszabolcs és Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, valamint a debreceni helyi tömegközlekedési vállalat, a DKV járatain lehet az okmányhoz bérletet rendelni, így már nincs szükség a papíralapú termékre. Az e-személyi úti okmány funkciója a reptereken is használható határátlépésnél, a zsilipkapus rendszereknél.

Tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak. Várhatóan 2018 első negyedévében elkészül a szükséges informatikai háttér, és azután az egészségügyi dolgozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az e-személyiről olvassák ki a társadalombiztosítási azonosítót.

Az említetteken kívül hozzávetőlegesen 4100 rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

Az e-személyivel a tajkártya használatát is ki lehet váltani minden kártyaolvasóval felszerelt szolgáltatónál, de a tajkártya még jó darabig biztosan nem szűnik meg, ugyanis az e-személyihez kapcsolódó szolgáltatások önkéntesek, másrészt érvényben vannak olyan 2016 előtt kiadott személyi igazolványok, amelyeket 65 év felettieknek már lejárat nélkül adnak