Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmillióval nőtt a dohánykoncessziót osztó állami cég vezérének fizetése

2018.01.12. 09:52

550 ezer forinttal nőtt meg 2017 végére Esküdt Gábor, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának fizetése, így a trafikkoncessziókkal foglalkozó állami cég vezetője a tavalyi utolsó negyedévben már havi bruttó 1,95 millió forintot keresett – írja a Magyar Nemzet a cég internetes oldalára feltett közérdekű adatok alapján.

Esküdt 2016 júliusában vette át a cég irányítását, az őszi fizetésemelésig havi bruttó 1,4 millió forintot keresett. A 2016-ban veszteséggel záró állami cég fő feladata korábban a dohánykoncessziók kiadása volt. Trafikpályázatot viszont 2015 áprilisa óta nem írtak ki, így jelenleg a cég fő feladata a naponta beérkező  adatforgalom feldolgozása, elemzése és jelentések készítése.

A trafikpályázat mellett kijelöléssel is kaphat egy vállalkozás trafikkoncessziót, jelenleg 5400 koncessziós bolt mellett nagyjából 566 "kijelöléses" trafik működik. A kijelölés a cég saját hatáskörében lezajló folyamat, amiben Esküdt Gábor szava dönt a kijelölési folyamat végén. A kiválasztott cég elvileg csak az új koncesszió kiírásáig árulhat cigarettát, de új pályázatot lassan három éve nem írtak ki. A kijelölt trafikok közül feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz.

A trafikosztás óta eltelt három és fél év alatt egy trafik esetén akár a befektetett pénz két és félszerese is visszajöhetett adózással együtt ami viszont nem azt jelenti, hogy nem minden trafikosra igaz, hogy ennyire jól megy neki az üzlet: vannak olyanok is, akiknek kevésbé nyereséges a működése, mások viszont zsíros profitot tudnak realizálni a trafiküzemeltetésen. A szakmabeliek szerint durván 6 ezer dohányboltból jó, hogy ha ezer megy jól, a többiek inkább csak vegetálnak, a lap cikke szerint pedig a boltok 40-50 százaléka kifejezetten nehéz helyzetben van.