Félmillióval nőtt a dohánykoncessziót osztó állami cég vezérének fizetése

2018.01.12. 09:52

550 ezer forinttal nőtt meg 2017 végére Esküdt Gábor, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának fizetése, így a trafikkoncessziókkal foglalkozó állami cég vezetője a tavalyi utolsó negyedévben már havi bruttó 1,95 millió forintot keresett – írja a Magyar Nemzet a cég internetes oldalára feltett közérdekű adatok alapján.

Esküdt 2016 júliusában vette át a cég irányítását, az őszi fizetésemelésig havi bruttó 1,4 millió forintot keresett. A 2016-ban veszteséggel záró állami cég fő feladata korábban a dohánykoncessziók kiadása volt. Trafikpályázatot viszont 2015 áprilisa óta nem írtak ki, így jelenleg a cég fő feladata a naponta beérkező  adatforgalom feldolgozása, elemzése és jelentések készítése.

A trafikpályázat mellett kijelöléssel is kaphat egy vállalkozás trafikkoncessziót, jelenleg 5400 koncessziós bolt mellett nagyjából 566 "kijelöléses" trafik működik. A kijelölés a cég saját hatáskörében lezajló folyamat, amiben Esküdt Gábor szava dönt a kijelölési folyamat végén. A kiválasztott cég elvileg csak az új koncesszió kiírásáig árulhat cigarettát, de új pályázatot lassan három éve nem írtak ki. A kijelölt trafikok közül feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz.

A trafikosztás óta eltelt három és fél év alatt egy trafik esetén akár a befektetett pénz két és félszerese is visszajöhetett adózással együtt ami viszont nem azt jelenti, hogy nem minden trafikosra igaz, hogy ennyire jól megy neki az üzlet: vannak olyanok is, akiknek kevésbé nyereséges a működése, mások viszont zsíros profitot tudnak realizálni a trafiküzemeltetésen. A szakmabeliek szerint durván 6 ezer dohányboltból jó, hogy ha ezer megy jól, a többiek inkább csak vegetálnak, a lap cikke szerint pedig a boltok 40-50 százaléka kifejezetten nehéz helyzetben van.