Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsiday: Véget ér a csodakorszak

2018.01.14. 16:05

Az elmúlt hetek-pár hónap legfontosabb makrogazdasági változása az, hogy elkezdődtek a kamatemelések világszerte, írta blogjában Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap irányítója. Sokan csak a Fed kamatemeléseit látják, de ennél fontosabb, hogy ez nem csak az USA-ban zajlik, globális folyamatról van szó.

Szerinte a jegybankárok gondolkodásában mintha változás állt volna be: egyre többen gondolják úgy, hogy vissza kellene fogni a pénznyomtatást. Ezért gyengül furcsa módon a dollár, a világ kezd ráébredni a globális kamatemelési ciklusra.

Eközben a lemaradt vevők pánikolnak, de pont akkor, amikor a fundamentumok már fordulóban vannak és véget ér a nullakamat+növekedés csodakorszaka. "Könnyen fennáll annak a lehetősége, hogy ebből pár héten-hónapon belül 10-30%-os részvénypiaci esés jöjjön." A forint rövidtávon sebezhetőnek tűnik, benne lehet a 320-as árfolyam is (most 308 forint körül van egy euró), de hosszabb távon az árfolyam kordában tartható, véli írásában a szakember.