Judit
3 °C
7 °C

A Pepco-, Kika- és Extreme Digital-tulaj a túlélésért küzd

GettyImages-593364600
2018.01.15. 14:07
Felszállt a fehér füst: több mint 10 milliárd eurós, vagyis egy Paks 2 nagyságrendű adóssága van a Steinhoff-csoportnak. Az Extreme Digital, a Kika és a Pepco csalással, szabálytalanságokkal vádolt tulajdonosánál megkezdődött a kármentés. Mindenki abban bízik, hogy sikerül a bankokkal megegyezni a folytatásról.

A dél-afrikai központú, de német eredetű Steinhoff International kétségbeesetten küzd a túlélésért, és az elmúlt napok alapján egy kicsit talán javultak a kilátások.

Méretes csalás

Mint emlékezetes, Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalati csalása derült ki tavaly a cégnél. A Steinhoff trükközött, hamisította a könyveit, rejtegetni, csomagolni próbálta a brutális eladósodottságát, de aztán minden kiderült.

A johannesburgi JSE és a frankfurti Deutsche Börse tőzsdéken is jegyzett részvények árfolyama tizedére olvadt. Azóta a társaság mindent megtesz, hogy visszanyerje a bizalmat. De ez nem lesz könnyű.

A vállalat azonban valóban igyekszik, folyamatosan mutatja be likviditási helyzetét, prezentál a befektetőknek és ad számot a rendezés érdekében tett lépéseiről. Ezek a szövegek – az üzleti bikkfanyelv már csak ilyen – akár egy ereje teljében levő cég publikációi is lehetnének. A sok pozitív mondat mellett inkább csak

a sorok közül derül ki, hogy valójában nagy a baj.

Kiderült például, hogy 10 milliárd eurónál is több a vállalatcsoport összesített adóssága, amelyet meglepő módon nem is csak a nagy központokban, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Németországban, hanem jelentős mértékben a régiós központunkban, vagyis Ausztriában halmozott fel a csoport. Az adósokkal Londonban zajlanak a tárgyalások.

Közben zajlik egyfajta vezetői casting is, ez elsősorban Dél-Afrikában. Vannak távozók, mások új feladatokat kapnak a csoporton belül, és érkeznek potenciális „megmentők” is. Másfél hónapon belül a negyedik vezetői garnitúra próbálja elnyerni a hitelezők és a részvényesek bizalmát. Ennek jegyében a felügyelőbizottság alatt felállt egy új, teljesen független grémium is a folyamatok menedzselésére.

Extra feladat ugyanis most bőven akad:

  • minél hamarabb el kell készíteni a független jelentéseket a számviteli szabálytalanságokról, csalásokról;
  • eközben valamiképpen meg kell őrizni a cégek likviditását, vagyis menedzselni kell, hogy a bankok csak olyan mértékben tegyék rá a kezüket a számlákra, a bevételekre, hogy az nehogy megölje a működést (az nem is kétséges, hogy a Steinhoff-csoport a következő években csak a bankoknak fog dolgozni);
  • visszamenőlegesen elő kell állítani a cégcsoport életéről reális képet adó kimutatásokat (azt még nem lehet tudni, hogy hány évre visszamenőlegesen kell újra elkészíteni a mérlegeket és az eredménykimutatásokat).

A PwC a külső segítség

A nagy munkában a belső emberek mellett a Steinhoff alapvetően a PricewaterhouseCoopersre (PwC) támaszkodik. A munkája kicsit olyan, mint egy nyomozócsoportnak. Úgy tudjuk, hogy Magyarországon semmilyen vizsgálati lépés nem történt eddig, de amúgy a PwC munkatársai megszállták a Steinhoff központjait, és már eljárnak egyes nagyobb érdekeltségekhez is közvetlenül, közben a vezetőket folyamatosan meghallgatják a múltról.

Ezeket a részleteket is a társaságcsoport jelentéseiből és prezentációiból lehet tudni, ahol vicces, már-már heroikus mondatokba ágyazódva rajzolódik ki a kétségbeejtő helyzet.

Mindenki tudása legjavát nyújtva, erejét megfeszítve dolgozik a feladatokon, de sajnos pontosan még így sem jelezhető előre a vizsgálatok lezárultának és a jelentések elkészülésének az ideje.

Nem sokat tétlenkedtek viszont a hitelminősítők, alaposan leértékelték a Steinhoffot, például a

a Moody's Caa1 kategóriát adott a csoportnak.

Az osztályzatok közül az Aaa a legjobb, a Baa3 alatt már nem befektetési, hanem bóvli kategóriáról beszélünk. Mindenesetre a C jelű minősítések már elég gyatrák, de azért vannak még ezeknél is sokkal rosszabb fokozatok.

Hazai cégek

Magyarországon a Steinhoff a következő láncokban rendelkezik részesedéssel:

  • Extreme Digital elektronikai kereskedőcég
  • Kika bútoripari áruházlánc
  • Pepco ruházati csoport

Mint azt korábban külön-külön is megerősítették az Indexnek, mindegyik cég vezetése bízik abban, hogy rájuk semmilyen negatív hatással nem lesz a csalás.

Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, természetesen a vevőknek valóban nem kell foglalkozniuk a távoli eseményekkel, a kockázatot inkább azt jelenti az érintett cégek számára, ha az üzleti partnerek vagy a bankok válnak óvatossá, és újfajta pénzügyi kondíciókat fogalmaznak meg. Ahogyan az sem egyértelmű, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén mennyire lehet leválni a bajba jutott csoportról.

Az Extreme Digital ezzel kapcsolatban elárulta az Indexnek, hogy a Steinhoff-ügyben valóban a finanszírozó bankok és a hitelgaranciát nyújtó cégek reakciói jelentették az egyetlen bizonytalanságot. Utóbbiak – azonnali óvintézkedésként, jellemzően automatikus protokollok alapján – lecsökkentették az Extreme Digital számára elérhető hitelkeretet, míg a bankok óvatos kivárást alkalmaztak.

 Ám, köszönhetően annak, hogy az Extreme Digital azonnal tájékoztatta partnereit az ügy részleteiről, a hitelminősítők visszavonták a korábban hozott korlátozásaikat. A tájékoztatás nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az Extreme Digital Zrt. működése semmilyen szinten nem függ a Steinhoff-csoporttól - jelezte számunkra a cég.

Volt olyan forrásunk is, aki egy másik aspektust említett meg: kommunikációs szempontból érdekes megfigyelni, hogy amíg szépen mennek a dolgok egy nagy nemzetközi csoportban, addig milyen örömmel büszkélkednek a cégek a tőkeerős tulajdonossal, a globális háttérrel, a szinergiákkal. Amikor azonban baj van, akkor mindenki azonnal egyfajta hurráoptimizmussal azt bizonygatja, hogy valójában a dél-afrikai háttér nem jelent semmit, és teljes a függetlenség a távoli tulajdonos problémáitól.

Az egyébként a Steinhoff International hivatalos publikációiból is kiderül, hogy Magyarország valóban vonal alatti. Hiszen miközben sorra jelennek meg a részletes kimutatások, az általunk áttekintett anyagokban Magyarország, illetve a magyar cégek valóban nem kaptak külön méltatást.

Akadnak már áldozatok

Bizonyos esetekben azért a leányvállalatokra (és így a 110 ezer alkalmazottra) is kihathat a válság. Eddig a legnagyobb áldozatnak a Mattress Firm (nemes egyszerűséggel a „matrac vállalat”) tekinthető. A korábban 3500 üzlettel bíró hálózat ugyanis felgyorsította már megkezdett karcsúsítását, és a már felszámolt száz üzleten túl további kétszázat zár be. Vagyis, ha nem lenne csúnya dolog a kárörvendés, akkor a kisebb amerikai matrackereskedők alighanem pezsgőt bontanának, a 20 százalékos piaci résszel bíró óriás kivonulását látva.

Hogyan lehet megtudni, hogy mennyi esélye maradt a Steinhoffnak a megegyezésre, a túlélésre? Érdemes a tőzsdei árfolyamot figyelni, a parkett ritkán téved. Miközben az újabb közleményekben a befektetők arról olvashatnak, hogy az elmúlt évek kimutatásaira ne alapozzon senki befektetési döntést, és a részvény tekintetében indokolt a különös óvatosság, mindig akadnak olyanok is, akik ilyenkor látnak befektetési lehetőséget.

A tőzsde ugyanis egy kicsit bizakodóbb már. Érdekes volt megfigyelni, hogy az 5 eurós frankfurti Steinhoff-árfolyam miként esett tavaly pillanatok alatt a tizedére, sőt, hamarosan a huszadára (a mélypontot jelentő tavaly karácsonyi kereskedési napok idején már csak a 0,27 és 0,33 euró közötti sávban mozgott a részvény), de az is izgalmas volt, ahogyan a lokális minimum után a papírnak újra volt ereje visszakapaszkodni a 0,5 eurós szintre.

Sok optimizmusról azért ez az ár sem tanúskodik. Hiszen, ha a klasszikus P/E mutatóból indulunk ki, akkor a Steinhoff most csak a tavalyi nyereség 1,7-szeresén forog, pedig manapság a 20-30-szoros szorzó a jellemző. Természetesen rögtön hozzá lehet tenni, hogy ennél a cégnél most nagyon nehéz megítélni, hogy van-e egyáltalán alapja a korábban kimutatott profitszámoknak. Mit is mondott az általunk megkérdezett vállalati szakember? A Steinhoff a közeljövőben csakis a bankok veszteségminimalizálásáért fog dolgozni. Ezt érezhetik a részvényesek is.

(Borítókép: Waldo Swiegers / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?