Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Az útépítések pörgették az építőipart novemberben

2018.01.15. 10:34

Tavaly novemberben az építőipari termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az épületek építésének volumene 29,1, az egyéb építményeké 33,9 százalékkal nőtt. Az első tizenegy hónapban az építőipar teljesítménye 28,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése novemberben 1,4 százalékkal csökkent. Az épületek építésében – az ipari épületek mellett – a lakóépületek és az oktatási épületek építése hozta a növekedést, az egyéb építményeknél – az alacsony bázis mellett – a gyorsforgalmi utak építése, valamint a vasútfelújítási munkák miatt nőtt nagyot a termelés.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 11,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,4 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények közül elsősorban útépítésekre és vasútfejlesztésre kötöttek új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hónap végi szerződésállományának volumene november végén 110,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,2, az egyéb építményeké 161,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.