Csökkent az MNB alapítványainak vagyona

2018.01.15. 15:03

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné alapítványok alapításuk óta 2,12 milliárd forinttal, 266,4 milliárd forintról 268,52 milliárd forintra gyarapították vagyonukat – közölte az MTI-vel az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. Igaz, volt már ennél nagyobb is az alapítványok vagyona, 2017. szeptember 30-án például 269,5 milliárd forint volt az  összvagyon. Akkor az Optima arról adott hírt, hogy alapításuk óta 3,156 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat az alapítványok, vagyis 

szeptember vége óta egymilliárd forinttal csökkent az alapítványok pénze.

A tavaly december 31-i állapot szerint a négy PAllas Athéné alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok

  • 35,46 milliárd forintot magyar állampapírban,
  • 15,7 milliárd forintot bankbetétben,
  • 90,46 milliárd forintot ingatlanban,
  • 83,36 milliárd forintot befektetési jegyben tartanak,
  • 43,54 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

Az Optima kiemelte: az alapítványok a rájuk bízott vagyont a tevékenységükre vonatkozó szabályozások miatt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel működésük során. A közlemény kiemeli, hogy az alapítványok a 2014-es kezdetek óta több mint 6 milliárd forint értékben 1200-nál is több oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

Az MNB 2014-ben hat Pallas Athéné alapítványt hozott létre a fent említett 266,4 milliárd forintos vagyonnak, amelyről az MNB és a Fidesz egészen addig úgy tartotta, hogy nem közpénz (így nem kell olyan átláthatóan bánni vele), amíg az Alkotmánybíróság ki nem mondta: a kormánypárti retorika ellenére ez a pénz nem „veszti el közpénz jellegét”. Ezután az alapítványoknak nyilvánosságra kellett hozniuk, hogy mennyi pénzt fizettek barátok és rokonok, többek között Mészáros Lőrinc vagy Szemerey Tamás cégeinek. 

A hat alapítványból először öt lett, amikor a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) uniójából létrejött a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE), majd tavaly novemberben a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) egyesült és létrejött a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO).