Amikor a NAV trükközik a közbeszerzéssel

navcov
2018.01.16. 08:28

Nyomtatókat akar venni NAV, méghozzá rengeteget: száz kisebb, A4-es fekete-fehér,  és 1630 darab nagyobb, multifunkciós nyomtatót, illetve mindezek egy évig tartó üzemeltetését. Ez egy milliárdos tétel így, áfával nagyjából 1,7 milliárd körül lehet a beszerzés értéke. Az üzemeltetésnél az állam vállalja, hogy legalább 200 milliót el fog költeni.

A nagy bevásárláshoz közbeszerzést kell kiírniuk, aminél eleve furcsának tűnt, hogy a tavalyi év utolsó igazi munkanapján, december 22-én, pénteken délután küldték ki. Az ilyesmi általában kevéssé szerencsés, ha a lehető legnagyobb versenyt szeretnénk elérni.

A határidő is igencsak rövidnek tűnt, pláne egy ilyen óriási beszerzésnél furcsa, ha csak nyolc munkanapot hagynak a pályázatra. Január 9-én ugyanis már le is járt volna az ajánlattételi határidő. A NAV közbeszerzését egyébként egy, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közeli ismert cég, az Ész-Ker segítette

De az időpontoknál is izgalmasabbak a közbeszerzés részletei. A NAV márkára és típusra is megadja, hogy milyen nyomtatókat szeretne a nagy és a kicsi kategóriában is. Ami önmagában nem egy dráma, ezektől el lehet térni, ha valaki tud ajánlani olyan eszközt, ami a fő dimenzióiban ugyanazt tudja, vagy akár többet is.

Csakhogy ezúttal olyan érthetetlen részleteket adtak meg a nyomtatóknál, hogy semmiképp ne lehessen más fajtával indulni.

  • Milliméterre pontosan csak maximum 415x425 mm lehet az eszköz, egy milliméter eltérés se fér bele a szigorú NAV-nál.
  • Az egyébként sem hordozható, hanem irodákban álló nyomtatóknál megadják, hogy maximum 21 kilósak lehetnek, nem többek.
  • Megadják, hogy a nyomtatókban lévő processzor milyen erős legyen. A nyomtatónál édes mindegy, hogy pontosan milyen a processzor, az érdekel minket, hogy milyen gyorsan kezd el nyomtatni, milyen sebességű maga az eszköz. Ha olcsóbb, vagy csak nem pont kétmagos processzorral ér el jobb teljesítményt az eszköz, annak a normális közbeszerzéseknél örülni szoktak inkább.

De nem a NAV-nál. A pályázat lezárulta előtt az érdeklődők 31 pontban kérdeztek rá a részletek pontos értelmezésére, döntő többségében arra, hogy gúny vagy komoly-e az ilyen furcsán részletes leírás.

Tényleg nem a gép sebessége az elsődleges nekik, hanem a processzor sebessége? Tényleg lehetetlen-e pár milliméterrel eltérni a megadottól ekkora gépeknél? Mindezekre jellemzően csak annyi volt a válasz, hogy pontosan így van, a NAV jogszerűen és az igényeinek megfelelően állította össze a műszaki leírást.

Ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a két megadott Xerox gép jöhet szóba.
02

Ez már önmagában is érthetetlenül és feleslegesen versenykorlátozó, de ebből még nem tudnánk meg, hogy melyik cég fog nyerni, a vágyott Xerox nyomtatókat több helyről is lehet venni. A közbeszerzés várható vége a nagyobb nyomtatók felszereléséből derül ki.

Ez egy központosított közbeszerzés, ami itt annyit tesz, hogy egy központi közbeszerző szervezet előminősített megbízható, potenciálisan hasonló közbeszerzéseken indulni vágyó cégeket. Ezek a cégek feltöltik az árlistájukat a központi közbeszerzés adatbázisába, meg tudjuk nézni, hogy kiknek lehet meg az összes kívánt kiegészítő belistázva. A nagy nyomtatók ugyanis különböző elemekkel egészíthetők ki, rengetegféleképp nézhetnek ki, attól függően, hogy pontosan milyen elemeket kér hozzá a fogyasztó mondjuk a másolás, nyomtatás és szkennelés mellé. 

Nos, ez alapján az állami lista alapján nagyon úgy tűnik, hogy a 14 lehetséges nyomtatószállító közül egyedül a Xerox Magyarországnak lesz meg az összes kívánt termék belistázva. De azért így is izgalmas, hogy megnyerik-e a gigaközbeszerzést, mert ahhoz még például indulniuk is kell.

Január 16-án, kedden van az ajánlatok leadási határideje, mert azt közvetlenül a január 9-i leadás előtti napon módosították. Mindez azonban keveset változtat a várható győztes esélyein.

Ha találkoznak még érdekes közbeszerzésekkel, bátran küldjék el nekünk a tema+kozbeszerzes@mail.index.hu-ra.