Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amikor a NAV trükközik a közbeszerzéssel

navcov
2018.01.16. 08:28

Nyomtatókat akar venni NAV, méghozzá rengeteget: száz kisebb, A4-es fekete-fehér,  és 1630 darab nagyobb, multifunkciós nyomtatót, illetve mindezek egy évig tartó üzemeltetését. Ez egy milliárdos tétel így, áfával nagyjából 1,7 milliárd körül lehet a beszerzés értéke. Az üzemeltetésnél az állam vállalja, hogy legalább 200 milliót el fog költeni.

A nagy bevásárláshoz közbeszerzést kell kiírniuk, aminél eleve furcsának tűnt, hogy a tavalyi év utolsó igazi munkanapján, december 22-én, pénteken délután küldték ki. Az ilyesmi általában kevéssé szerencsés, ha a lehető legnagyobb versenyt szeretnénk elérni.

A határidő is igencsak rövidnek tűnt, pláne egy ilyen óriási beszerzésnél furcsa, ha csak nyolc munkanapot hagynak a pályázatra. Január 9-én ugyanis már le is járt volna az ajánlattételi határidő. A NAV közbeszerzését egyébként egy, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közeli ismert cég, az Ész-Ker segítette

De az időpontoknál is izgalmasabbak a közbeszerzés részletei. A NAV márkára és típusra is megadja, hogy milyen nyomtatókat szeretne a nagy és a kicsi kategóriában is. Ami önmagában nem egy dráma, ezektől el lehet térni, ha valaki tud ajánlani olyan eszközt, ami a fő dimenzióiban ugyanazt tudja, vagy akár többet is.

Csakhogy ezúttal olyan érthetetlen részleteket adtak meg a nyomtatóknál, hogy semmiképp ne lehessen más fajtával indulni.

  • Milliméterre pontosan csak maximum 415x425 mm lehet az eszköz, egy milliméter eltérés se fér bele a szigorú NAV-nál.
  • Az egyébként sem hordozható, hanem irodákban álló nyomtatóknál megadják, hogy maximum 21 kilósak lehetnek, nem többek.
  • Megadják, hogy a nyomtatókban lévő processzor milyen erős legyen. A nyomtatónál édes mindegy, hogy pontosan milyen a processzor, az érdekel minket, hogy milyen gyorsan kezd el nyomtatni, milyen sebességű maga az eszköz. Ha olcsóbb, vagy csak nem pont kétmagos processzorral ér el jobb teljesítményt az eszköz, annak a normális közbeszerzéseknél örülni szoktak inkább.

De nem a NAV-nál. A pályázat lezárulta előtt az érdeklődők 31 pontban kérdeztek rá a részletek pontos értelmezésére, döntő többségében arra, hogy gúny vagy komoly-e az ilyen furcsán részletes leírás.

Tényleg nem a gép sebessége az elsődleges nekik, hanem a processzor sebessége? Tényleg lehetetlen-e pár milliméterrel eltérni a megadottól ekkora gépeknél? Mindezekre jellemzően csak annyi volt a válasz, hogy pontosan így van, a NAV jogszerűen és az igényeinek megfelelően állította össze a műszaki leírást.

Ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a két megadott Xerox gép jöhet szóba.
02

Ez már önmagában is érthetetlenül és feleslegesen versenykorlátozó, de ebből még nem tudnánk meg, hogy melyik cég fog nyerni, a vágyott Xerox nyomtatókat több helyről is lehet venni. A közbeszerzés várható vége a nagyobb nyomtatók felszereléséből derül ki.

Ez egy központosított közbeszerzés, ami itt annyit tesz, hogy egy központi közbeszerző szervezet előminősített megbízható, potenciálisan hasonló közbeszerzéseken indulni vágyó cégeket. Ezek a cégek feltöltik az árlistájukat a központi közbeszerzés adatbázisába, meg tudjuk nézni, hogy kiknek lehet meg az összes kívánt kiegészítő belistázva. A nagy nyomtatók ugyanis különböző elemekkel egészíthetők ki, rengetegféleképp nézhetnek ki, attól függően, hogy pontosan milyen elemeket kér hozzá a fogyasztó mondjuk a másolás, nyomtatás és szkennelés mellé. 

Nos, ez alapján az állami lista alapján nagyon úgy tűnik, hogy a 14 lehetséges nyomtatószállító közül egyedül a Xerox Magyarországnak lesz meg az összes kívánt termék belistázva. De azért így is izgalmas, hogy megnyerik-e a gigaközbeszerzést, mert ahhoz még például indulniuk is kell.

Január 16-án, kedden van az ajánlatok leadási határideje, mert azt közvetlenül a január 9-i leadás előtti napon módosították. Mindez azonban keveset változtat a várható győztes esélyein.

Ha találkoznak még érdekes közbeszerzésekkel, bátran küldjék el nekünk a tema+kozbeszerzes@mail.index.hu-ra.