Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Soha nem volt még ekkora Paks II. elutasítottsága

2018.01.19. 09:44 Módosítva: 2018-01-19 11:37:08
A Greenpeace Magyarország közvélemény-kutatást rendelt a Závecz Intézettől Paks II. társadalmi megítéléséről. Az eredmények szerint a magyarok nagy része elutasítja, hogy a beruházás a kormány által tervezett módon valósuljon meg. Az ellenzők leginkább az erőmű veszélyességétől tartanak.

A Závecz Intézet nemre, korra, lakhelyre, aktivitási típusra, régióra reprezentatív kutatást készített, ami lehetővé teszi a társadalmi alcsoportok véleményének elemzését is. A kutatás egyik kérdése már a korábbi, 2015-ben és 2016-ban elvégzett adatfelvételekkor is szerepelt a Greenpeace által megrendelt közvélemény-kutatási kérdőíveken, így ebben az esetben lehetőség volt összehasonlítani, hogy az adott témában hogyan változott az állampolgárok attitűdje.

A paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban két kérdésen keresztül mérték fel a projekt támogatottságát a magyar társadalomban. Az egyik kérdés a bővítés általános megítélését vizsgálta: „Egyetért-e Ön a paksi atomerőmű bővítésével, amennyiben azt egy orosz állami vállalat orosz hitelből építi meg?”

Forrás: Greenpeace, Závecz Intézet
Forrás: Greenpeace, Závecz Intézet

A válaszadók 61 százaléka ellenzi a paksi atomerőmű bővítését, míg a projekt támogatói mindössze 19 százaléknyian vannak.

Minden negyedik megkérdezett viszont nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. A magasabb képzettségűek nagyobb arányban utasítják el a projektet, az érettségivel vagy diplomával rendelkezők 68 százaléka mondta azt, hogy ebben a formában nem ért egyet a bővítéssel.

Paks II. legnagyobb támogatói a szakmunkás/szakközép végzettségűek (27 százalékuk egyetért) és a községekben lakók (25 százalékuk egyetért). Jelentős eltérés van az atomerőmű támogatottságában nemek szerint: a férfiak 23 százaléka támogatja, szemben a nők 16 százalékával.

Ezt a kérdést 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is feltette a Greenpeace, így össze lehet hasonlítani az eredményeket a korábbiakkal. 2016-hoz képest 8 százalékponttal nőtt a Paks II.-t elutasítók aránya, ezzel egyidőben visszaesett a támogatók aránya is: 2015-ben még 31 százalék, 2016-ban 27 százalék, 2017-ben már csak 19 százalék támogatta a projekt megvalósulását.

Érdekesség, hogy ha pártpreferencia szerinti megoszlást nézünk, akkor sem találunk olyan politikai erőt (még a Fideszt sem!), aminek támogatóinak nagyobb része egyetértene a beruházással jelen formájában.

A paksi bővítéssel Fidesz-szavazók 48 százaléka nem ért egyet,

és 33 százaléka támgatja, 19 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Nem meglepő módon a zöldek utasítják el legjobban a projektet, az LMP-szimpatizánsok 85 százaléka nem kér belőle, ugyanúgy, mint a mérésben külön nem szereplő „egyéb pártok" támogatói. Az MSZP-sek 61, a DK-sok 78, a jobbikosok 67 százaléka nem ért egyet a beruházás megvalósításával. 

A másik kérdésben a paksi bővítést ellenző attitűdöket boncolgatta a kutatás: „Bizonyára hallott róla, hogy tervezik a meglévő paksi atomerőmű bővítését. Ön szerint melyik a két legfontosabb érv a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítése ellen?”

Forrás: Greenpeace, Závecz Intézet
Forrás: Greenpeace, Závecz Intézet

A válaszokból kiderül, hogy a beruházás veszélyessége aggasztja leginkább az állampolgárokat: 39 százalék említette a „veszélyes” szót a legfontosabb ellenérvként és további 29 százaléknyi említés érkezett a radioaktív hulladékok elhelyezésének problémájára. A másik véglet az átláthatóság hiánya volt, ez csak a válaszadók 11 százalékát aggasztotta. Mindössze 7 százaléknyi válaszadó szerint nincs semmilyen ellenérv a beruházással kapcsolatban.

Forrás: Greenpeace, Závecz Intézet
Forrás: Greenpeace, Závecz Intézet

Az atomerőmű vélelmezett veszélyessége minden társadalmi csoportban a vezető ellenérv, a radioaktív hulladék kérdése leginkább a fiatalokat (18–29 év közöttiek) zavarja, ugyanakkor ezt a korosztályt az átláthatóság hiánya és a beruházás költségei hidegen hagyják. A 30 és 45 év közöttiek körében kiemelkedően magas az Oroszországtól való függés félelme, valamint ez a korosztály az, ahol lényegében senki (3 százalék) nem gondolja azt, hogy nincsen a beruházás ellen ellenérv.

Az eredmények is sejtetik, hogy a Fidesz kormány miért tart attól, hogy a paksi bővítés kérdését akár csak egy nemzeti konzultációba is betegye, népszavazást pedig végképp nem tartanak a kérdésről. Ami viszont elég nagy kockázat, több példa is mutatja, hogy az atomerőművi beruházások akár féluton is le tudnak állni, ha változik a politikai hátszél vagy az üzleti környezet, később azonban már jóval drágább kiszállni.

Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index most indult Facebook-csoportjához!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?