Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Legalább nyolcszázan sztrájkoltak a hatvani Bosch-nál

2018.01.24. 19:35

Mintegy ezer munkavállaló vett részt szerdán a Bosch hatvani gyárában tartott, kétórás figyelmeztető sztrájkon, közölte a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete az MTI-vel. A Bosch szerint valamivel kevesebben voltak.

A sztrájkot szervező szervezet alelnöke, Janik Tamás szerint az érintett műszak 80-90 százaléka sztrájkolt, emiatt sok területen 9-11 óráig állt a termelés. Hozzátette: szerdán még nem tárgyaltak a Bosch képviselőivel, várják a cég új béremelési javaslatát, és akár kompromisszumos megállapodásra is hajlandóak lennének.

A sztrájkolók 15 százalékos béremelést szeretnének elérni, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónusz-igény is szerepel a követeléseik között.

Járási Tamás, a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetének elnöke szintén sikeresnek nevezte az akciót. Elmondta: csütörtök reggel kilenckor tárgyalnak a cég képviselőivel, ezzel párhuzamosan pedig online támogatói kampányt szerveznek. Amennyiben a holnapi egyeztetés sikertelenül zárul, várhatóan a szakszervezetük is sztrájkfelhívást tesz közzé az üzemben.

A Bosch szerdai közlése szerint 841 dolgozó csatlakozott szerdán délelőtt a sztrájkhoz, a munkabeszüntetés pedig nem befolyásolta a vásárlók ellátását. A cég korábban azt ígérte, hogy 2018-ban a magyarországi telephelyeken dolgozók bérét átlagosan csaknem 10 százalékkal növelik, ám a béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet egyrészt az érintett üzemek eredménye befolyásol, másrészt az egyéni teljesítmények függvénye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?