Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmilliókkal húzzák le az államot a kamuszínházak

2018.01.24. 15:46

Három év alatt 1,15 milliárd forint tao-támogatáshoz jutott az Anonymus Színház egy olyan koprodukcióra hivatkozva, amiben az állítólagos koprodukciós partnere szerint nem is vett részt, írta a G7.hu. Az Anonymus Színház esete nem egyedi, a cikk több konkrét esetet sorol, ahol erős a gyanú, hogy színházak kihasználva a rendszer gyengeségeit visszaéltek a tao-támogatásokkal.

A tao-lehetőség óta több frissen alapított, pár alkalmazottal rendelkező, a színházi szférában is lényegében ismeretlen előadó-művészeti vállalkozás tűnt fel, akik lényegében a tao-támogatásra utaznak. A rendszer működését ebben a cikkünkben mutatjuk be részletesen.

A dolog lényege egyébként, hogy a tao-törvény arra ösztönözte a színházakat, hogy minél inkább növeljék bevételeiket, mivel minden eladott színházjegy után 80 százalékos támogatást kaphatnak közvetetten az államtól. Ezért megéri nekik a legkülönbözőbb trükkökkel mesterségesen felduzzasztani a bevételeiket. A színházaknak a tao-támogatás igényléséhez ugyan igazolni kell az adott évi jegybevételt, a felügyeletnél azonban állítólag inkább csak a formai részeket nézték az igazolásoknál. Ezzel élhettek vissza többen az utóbbi években.

A lap most az Emmi színházi statisztikái alapján kimutatta, hogy a magyar társulatok külföldi látogatottsága jelentősen megugrott. 2008-ban kevesebb mint százezren látták a magyar társulatok fellépéseit, 2016-ban már több mint 1,3 millióan.