Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Veszélyesen eladósodtak a NER oligarchái

2018.01.25. 16:09 Módosítva: 2018-01-26 08:27:24

Annyira eladósodott az Orbán-kormány alatt létrehozott nemzeti nagytőkés osztály, hogy egy kormányváltás, egy világgazdasági sokk vagy egy nagyobb kamatemelés után az oligarcha-hitelek bankválságot okozhatnak Magyarországon - írja az Átlátszó.hu. A portál összeszedte és kielemezte a NER legnagyobb oligarcháinak hiteleit, már amit a banktitok megismerni enged belőlük, és arra jutott, hogy 

alsó hangon 129 milliárd forint politikailag kockázatos hitel terheli a magyar bankrendszert, de ez a szám valószínűleg ennél magasabb.

Arról már korábban írtunk, hogy a NER politikai gazdaságtanának milyen fontos eleme a bankhitel, jöjjön az akár magántulajdonban lévő, akár állami bankoktól. A 2014 utáni felhalmozásnak annyira fontos része a bankhitel, hogy még bankot is hitelből vesznek a kormányközeli üzleti körök. Az Átlátszó gyűjtéséből látszik, hogy melyik bankok kötöttek hitelszerződéseket ilyen üzleti körökkel. 

A vezető ebben a kategóriában az MKB köröket ver a magyar bankszektorra, az egy ideig állami tulajdonban lévő, majd több áttéttel részben Mészáros Lőrinc cégcsoportjának tulajdonába került banknál 41 ilyen NER-hitel van. A második helyen az állami tulajdonú Eximbank áll, amely például Andy Vajnának és Garancsi Istvánnak is adott hitelt, nem exportra.

A legtöbb hitele a magyar oligarchák közül Mészáros Lőrincnek van, az ő érdekeltségei közel 50 milliárd forinttal tartoznak különböző bankoknak. A felcsúti polgármester után Garancsi István következik 33 milliárd hitellel, majd pedig a Mészárossal több közös üzletet is tulajdonló Szijj László 27 milliárddal. 

 Az Átlátszónak névtelenül nyilatkozó banki szakemberek szerint viszont ezek a hitelek elég kockázatosak, több szempontból is. Egyrészt ezeknek a vállalkozóknak a sikere eléggé függ a politikai beágyazottságuktól, úgyhogy ha valami történne a kormánnyal, akkor ezek a vállalkozók, vagy legalábbis a jó részük komolyabb bajban lenne.

Másrészt az ilyen nagy összegű hitelkitettségnél már egy százalékos kamatemelkedés is óriási összegekkel emelheti a törlesztés költségét. Emellett az is kockázatot jelent, hogy nem tudni, hogy a hitelek mögötti fedezet tényleg ér-e annyit, hogy adott esetben fedezze a költségeket, hogy a hitelszerződésekben milyen feltételekhez kötötték mondjuk egy fedezetet jelentő ingatlan értékesítését, vagy hogy az mondjuk az értékesítéskor tényleg annyit ér-e majd, mint amennyinek a szerződéskötéskor gondolták.  A NER nagytőkéseinek ilyen mértékű eladósodottsága emellett azt is jelenti, hogy 

a piaci alapon működő, nem NER-es kézben lévő bankok és betéteseik is a rendszer fennmaradásában és zökkenőmentes működésében lesznek érdekeltek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?