Rajtaütött a GVH a Telekomon és a Telenoron

2018.01.25. 19:32

Lecsapott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomra és a Telenorra, a két cég székházában szerdán értesítés nélküli vizsgálatot is tartottak.

Az ügy elég súlyosnak tűnik: a GVH gyanúja szerint a két óriáscég az NMHH 2014-es árverésén és pályázatán összejátszott egymással. A pályázat a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokról szólt.

A Magyar Telekom székháza Budapesten a Krisztina körúton.
A Magyar Telekom székháza Budapesten a Krisztina körúton.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A hivatal arra gyanakszik, hogy a cégek az eljárás előtt felosztották a piacot egymás között, és összehangolták az ajánlataikat. Ezzel pedig megsértették a versenytörvényt, vagyis megkárosították a fogyasztókat.

Egyelőre azonban még nem bizonyítottak semmit, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások valóban összejátszottak. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A GVH közleménye után a Telekom közölte, mindenben együttműködnek a hatósággal, de természetesen nem követtek el semmi jogszerűtlent, "nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben." Szerintük a 2014-es frekvenciapályázat sikere a "Digitális Magyarország megvalósításának meghatározó állomása volt. A 4G lefedettség bővülésének köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak meg az ügyfelek előtt, valamint javult és javul a vállalkozások és az ország versenyképessége."

A Telenor is közleményt küldött, ebben azt írják, a Telenor elkötelezett a tiszta verseny és a tisztességes vállalati működés iránt, ezért mindenben együttműködik a hatósággal és segíti a GVH munkáját. "A teljes transzparencia jegyében a Telenor Magyarország anyavállalata közleményt adott ki a vizsgálat tényéről és tárgyáról, hogy tájékoztassa a részvényeseket és biztosítsa őket a Telenor magatartásának jogszerűségéről. A folyamatban lévő jogi eljárást a vizsgálat lezárultáig a Telenor nem kívánja bővebben kommentálni" - írták.