Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rajtaütött a GVH a Telekomon és a Telenoron

2018.01.25. 19:32

Lecsapott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomra és a Telenorra, a két cég székházában szerdán értesítés nélküli vizsgálatot is tartottak.

Az ügy elég súlyosnak tűnik: a GVH gyanúja szerint a két óriáscég az NMHH 2014-es árverésén és pályázatán összejátszott egymással. A pályázat a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokról szólt.

A Magyar Telekom székháza Budapesten a Krisztina körúton.
A Magyar Telekom székháza Budapesten a Krisztina körúton.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A hivatal arra gyanakszik, hogy a cégek az eljárás előtt felosztották a piacot egymás között, és összehangolták az ajánlataikat. Ezzel pedig megsértették a versenytörvényt, vagyis megkárosították a fogyasztókat.

Egyelőre azonban még nem bizonyítottak semmit, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások valóban összejátszottak. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A GVH közleménye után a Telekom közölte, mindenben együttműködnek a hatósággal, de természetesen nem követtek el semmi jogszerűtlent, "nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben." Szerintük a 2014-es frekvenciapályázat sikere a "Digitális Magyarország megvalósításának meghatározó állomása volt. A 4G lefedettség bővülésének köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak meg az ügyfelek előtt, valamint javult és javul a vállalkozások és az ország versenyképessége."

A Telenor is közleményt küldött, ebben azt írják, a Telenor elkötelezett a tiszta verseny és a tisztességes vállalati működés iránt, ezért mindenben együttműködik a hatósággal és segíti a GVH munkáját. "A teljes transzparencia jegyében a Telenor Magyarország anyavállalata közleményt adott ki a vizsgálat tényéről és tárgyáról, hogy tájékoztassa a részvényeseket és biztosítsa őket a Telenor magatartásának jogszerűségéről. A folyamatban lévő jogi eljárást a vizsgálat lezárultáig a Telenor nem kívánja bővebben kommentálni" - írták.