Nem tudják, miért adnának 120 milliót a polgármesternek

2018.01.26. 09:31

Eger városa titokban meg akar venni hitelből egy helyi négyszintes kollégiumot. Csak az az egyik bökkenő, hogy nem tudják, hogy miért, bizonyítottan fogalmuk sincs, hogy mihez kezdenének vele, írja a Magyar Nemzet egy megszerzett novemberi önkormányzati vagyonkezelős jegyzőkönyvre hivatkozva. 

Az épület a fideszes Bóta Józsefé, a közeli Szihalom polgármesteré. Bótáról érdemes tudni, hogy pillanatnyilag érintett az alapítványa miatti hűtlen kezelés ügyében zajló nyomozásban.

Furcsa iskola

Bóta alapította és vezette az egri Szent Lőrinc vendéglátó- és idegenforgalmi középiskolát ("Kerit"), ott egyebek mellett amiatt lehet bajban, hogy nem létező tanulók után vett fel 30 milliónyi állami normatívát a gyanú szerint. Az intézmény tandíjas volt egyébként, de "alapítványi hozzájárulás" fedőnéven ment a befizetése a lap szerint. Korábban arról is írtak, hogy Bóta teljesen ingyen dolgoztatott szakközepes diákokat a saját éttermeiben, szakmai gyakorlat címszó alatt. 

Eger most mindenesetre nagyon gáláns szeretne lenni a nehéz helyzetben lévő vendéglátós polgármesterrel, úgy vennék meg az épületét, hogy három évig ingyen visszakapná Bóta üzemeltetni. Bótával ráádásul egy ideje már alkudoznak vételárról, utóbbi nem szeretné nettó 120 millió forintnál kevesebbért eladni a tulajdonjogot aztán visszakapni az épületet.

Az önkormányzati vagyonkezelő cégnek, az EVAT Egri Vagyonkezelő és Távhő Zrt.-nek viszont fogalma sincs, hogy minek nekik ez az épület. Kollégiumként kiürült, de lehet, hogy úgy is megpróbálnák hasznosítani, ahogy felmerült, hogy legyen hostel vagy munkásszállás. Az épület azért üres, mert a helyi szakképzési centrumnak ebben a tanévben már nem kellett itt férőhely. 

Mondjuk Kiss-Tóth Rolandnak, az EVAT vezérigazgatójának eszébe jutott közben, hogy ez az épület nem nagyon fog megfelelni a cégeknek munkásszállóként, például gond, hogy a szobákhoz nem tartozik külön konyha, egyetlen étkező van. Habis Lászlónak, Eger fideszes polgármesterének pedig az jutott eszébe, hogy nincs is semmi ígéretük arra, hogy bármelyik cégnek kellene plusz munkásszállás, bár állítólag a ZF-nek talán majd idén ősszel lehet, hogy kelleni fog majd valami. 

Egy ellenzéki képviselő rákérdezett, hogy ezt most akkor egy baráti segítségnyújtásként kell-e értelmezni. Neki Turcsányi Dániel, az EVAT vezérigazgató-helyettese, egyben Eger alpolgármestere elmondta, hogy nem segítséget nyújtanak, hanem "befektetnek". Csak ezek szerint még nem tudják, hogy pontosan miért és mennyiért. Turcsányi szerint az a lényeg, hogy most nagyon jó áron juthatnak ehhez az épülethez. Akkor viszont még az is furcsa, hogy minek alkudoznak olyan sokáig, még elviszi a végén az orruk elől egy szemfüles piaci szereplő. További szórakoztató döntéselőkészítési részletek a cikkben.

Frissítés: Közleményben reagált az egri vagyonkezelő. Ebben azt mondják, hogy valótlan állítások terjengenek róluk, de azt elfelejtették hozzátenni, hogy pontosan melyik állítás nem igaz szerintük.

Mindenesetre szerintük ez az ismeretlen összegű államosítás egy nagyon jó befektetés, amihez felkértek egy ingatlanszakértőt is, és ő is azt mondta, hogy ez egy nagyon jó befektetés. A célját is megadják a közleményben: "a városba érkező új munkaerő számára akarnak majd itt szállást csinálni", dacára, hogy arról maguk mondták nemrég, hogy arra nem túl jó megoldás, és a kereslet is legfeljebb bizonytalan hasonló szállásokra.