Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EP külön is vizsgáltatná, mire költjük az uniós pénzt

2018.01.27. 12:06

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága örülne, ha az Európai Számvevőszék külön jelentést készítene az uniós pénzek magyarországi felhasználásáról – írja a Népszava a bizottság magyarországi útjáról készült jelentéstervezet alapján, amely a lap birtokába jutott.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság még szeptemberben tett látogatást Magyarországon, amelyen a pénzek felhasználását és az esetleges visszaéléseket vizsgálták. Az út során több uniós forrást használó beruházást, például a felcsúti kisvasutat is meglátogatták. (A bizottság munkájáról és a magyarországi programjukról ebben a cikkben írtunk részletesebben.)

A 44 oldalas jelentéstervezet főbb megállapításai a Népszava szerint:

  • Nem átlátható az irányító és ellenőrző hatóságok működése, magas az állami döntések korrupciós kockázata.

  • A bizottság több szabálytalanságot is talált, például megsértettük a közbeszerzési szabályokat, indokolatlan kiadásaink voltak és túláraztunk bizonyos projekteket.
  • Dicsértek is egyes projekteket, például a Pesti Vigadót és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát.
  • A vizsgált 2007-2013-as időszak 13 operatív programjával voltak gondok, ezeknél az EU megszakította vagy felfüggesztette a kifizetéseket. Az ekkor elköltött 25 milliárdnyi EU-s pénzből 1 milliárd érintett. 2016-ban nálunk volt szükség a legnagyobb pénzügyi korrekcióra, 211 millió euróra.
  • A csalásokat vizsgáló OLAF-tól eddig 37 ajánlást kaptunk, ezek közül 8 esetben indult vizsgálat és 2 zárult le, a többi még a magyar hatóságoknál áll. Most 14 OLAF-vizsgálat folyik ellenünk.

A tervezet azt is megállapítja, hogy Magyarország az uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője, a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 6,3 százaléka uniós beruházásokból származik, és az elmúlt öt évben megvalósult állami beruházások felében volt EU-s pénz. A bizottság megemlékezik arról is, hogy a fogadtatásuk nem volt éppen szívélyesnek nevezhető, mert a kormány politikai motivációkkal vádolta őket.

A magyar kormánypárti uniós képviselők egyébként tavaly októberben nem szavazták meg a közös uniós ügyészség tervét.

(Borítókép: A Költségvetési Ellenőrző Bizottság Felcsúton 2017 szeptemberében - fotó: Huszti István / Index)