Meghalt az Ikea alapítója

2018.01.28. 11:47 Módosítva: 2018.01.28. 12:06

91 éves korában meghalt az IKEA bútoráruház-lánc alapítója, Ingvar Kamprad, jelentette be a cég vasárnap. 

A hírt  az IKEA hivatalos Twitter oldalán közölte. A bejegyzés szerint a cég alapítója Smålandban lévő otthonában, egy rövid betegség után csendben hunyt el szombaton. Az 1926-ban született üzletember 17 éves korában alapította az IKEA céget. Az IKEA bejegyzése szerint családjának és a cég dolgozóinak is nagyon fog hiányozni. 

Kamprad 1986-ig vezette közvetlenül a világ talán legnagyobb és legismertebb lakberendezési áruházláncát, az IKEA igazgatóságából pedig 2013-ban, 87 éves korában adta át a helyét legfiatalabb fiának, Mathiasnak. Addig viszont nagyon aktívan részt vett a vállalat ügyeiben, sőt, egyszer a svéd sajtónak azt nyilatkozta: "Annyira sok a dolgom, hogy meghalni sincs időm".

Kamprad, akit az IKEA közleménye a 20. század egyik legnagyobb vállalkozójának nevezett, ideje nagy részében nem Svédországban, hanem Svájcban élt, leginkább azért, hogy ne kelljen kifizetnie a magas svéd adókat.  Visszavonulása után, 2014-ben költözött vissza Svédországba. 

Az IKEA alapítója a világot behálózó áruházláncával óriási vagyont halmozott fel, a Bloomberg milliárdos indexe szerint a halála előtti napon a vagyona 58,7 milliárd dollárt, vagyis nagyjából 14 ezer milliárd forintot tett ki.  Viszont hatalmas vagyona ellenére annyira fogta a pénzt, hogy egy róla készült dokumentumfilm szerint turkálókban vásárolta a ruháit, hogy ezzel is spóroljon. 

Az IKEA alapítója saját bevallása szerint már elég korán, 5 éves korában üzleteket kötött: első beruházásaként megkérte a Stockholmba utazó nagynénjét, hogy hozzon neki száz doboz gyufát, amelyeket aztán a kis Ingvar hatalmas profittal adott tovább a kis faluban, ahol felnőtt. Később karácsonyi üdvözlőlapokat, faliszőnyegeket és vetőmagokat is árult, mielőtt  a bútor bizniszbe kezdett volna. 

Az IKEA céget (amelynek nevében az I és a K Kamprad monogramjából, az E a családja Elmtaryd nevű farmjából, az A pedig a közeli Agunnaryd falu nevéből származik), 1943-ban alapította. A cég 1948-tól kezdett bútorokat is árulni, addig enciklopédiák, zoknik, terítők és hasonlók postai árusításából élt a vállalkozás. 

Az első IKEA áruház 1958-ban nyílt meg Almhultban, akkor ez volt Skandinávia legnagyobb bútorüzlete, és itt nyílt meg 1960-ban az első IKEA-étterem is. Az 1980-as évek elejére már szinte minden nyugat-európai országban volt IKEA áruház, az első amerikai bolt 1985-ben nyitott.  Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 IKEA áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik IKEA, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron. A cég vezérigazgatójával másfél éve készítettünk interjút a cég működéséről és terveiről. 

Kamprad a 90-es években egy kisebb politikai botrányba keveredett Svédországban, amikor az Expressen napilap megírta, hogy az IKEA-alapító fiatal korában elég aktív volt a nácibarát újsvéd mozgalomban. Mint kiderült, Kamprad 16 és 25 éves kora között jó kapcsolatot ápolt Per Engdahl-al, a szélsőjobbos mozgalom vezetőjével, fizette e a könyvei megjelentetését és az esküvőjére is meghívta. Az Expressen cikkének megjelenése után, 1994-ben Kamprad egy kézzel írott levelet faxolt el a bútorlánc minden dolgozójának, amelyben azt írta, élete legnagyobb hibája volt, hogy a nácik közé keveredett.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport