Tízmilliókért dolgozik a Hortobágyi Nemzeti Parknak az FM-államtitkár férjének cége

2018.01.29. 07:23 Módosítva: 2018.01.29. 10:48
Sorra nyeri a megbízásokat a Földművelési Minisztérium felügyelete alá tartozó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól az FM-államtitkár férjének cége. Az államigazgatásban furcsa karrierívvel kikötött Szele-Király Andrea házastársa, Király József Jászkeszeg Kikötő Kft. nevű, eredetileg informatikai munkákra létrehozott vállalkozása ősszel szélesítette profilját építőipari tevékenységi körökkel, de nem kellett sokáig várnia az első állami megrendelésre, és azóta is jól megy a szekér.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz benyújtott közérdekű adatigénylésünkre válaszul megkaptuk azokat a szerződéseket, amelyeket a HNPI az FM egyik helyettes államtitkára, Szele-Király Andrea férjének cégével kötött.

A Király József által tulajdonolt Jászkeszeg tavaly ősz óta folyamatosan különféle építési munkálatokat végez a HNPI-nek, pedig a cégnek korábban a jelek szerint semmi köze nem volt az építőiparhoz. A céginformációs rendszerben fellelhető adatok azt mutatják, épületépítési projekt szervezésére illetve épület építésére csak 2017. szeptember 18-a óta jogosult a cég, mivel ekkor vették fel ezeket a tevékenységi köröket.

De a tapasztalat hiánya nem zavarta az állami intézményt abban, hogy szinte azonnal munkákat bízzon a cégre, ráadásul úgy, hogy meg sem várták az első beruházás elkészültét a további szerződések megkötésével. A HNPI október 18-án, 19-én és 20-án sebtében öt feladatot is adott a Jászkeszeg Kikötő Kft.-nek, összesen bruttó 37,8 millió forint értékben:

  • Szettyényes major bontása: 6,6 millió
  • Szatmári telek, szolgálati lakás felújítása: 8,3 millió
  • Tiszafüred Kemény kastély burkolása, mázolása stb.: 3,1 millió
  • Hortobágy, útőrház felújítása: 7,9 millió
  • Nagyiván, szolgálati lakás felújítása: 11,9 millió

Az államtitkár férjének építőipari újonc cége tehát három nap leforgása alatt egész megbízáscsokorra tett szert. A Hortobágyi Nemzeti Park 444-nek is elküldte a Jászkeszeg Kikötő Kft.-vel kötött megállapodások listáját, amiből a fentiek mellett kiderült, hogy kötöttek még egy szerződést a céggel térburkolati munkákra nettó 694 939 forint értékben. Emellett Király Józsefék faanyagot is beszereznek a nemzeti parktól. 

Szele-Király Andrea neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki korábban éppen annak a csaló brókercégnek, a Hungária Értékpapírnak dolgozott backoffice-vezetőként 2013-ig, amelynek bedőlésével a Földművelésügyi Minisztériumnak 410 millió forintja lett oda.

Az önéletrajza szerint főiskolát végzett Szele a Hungáriától az akkor még Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó, kormányzati hátszelet élvező FHB-hoz került, majd egy évvel később innen igazolta le az FM, egyből gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak. Ebben a minőségében ő irányítja a minisztérium és a háttérintézmények költségvetési, gazdálkodási, pénzügyi, elemzési, tervezési, beszámolási tevékenységét.

Megkérdeztük Szele-Király Andreát, nem tartja-e összeférhetelennek, hogy férjének cége több tízmilliós nagyságrendben kap megbízásokat a minisztérium alá tartozó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól, de a cikk megjelenésééig nem reagált a megkeresésünkre.