Árpád
-2 °C
4 °C

Jó hír a lakáskeresőknek: újra csak egyszámjegyű az áremelkedés

2018.01.29. 10:16

A lakáspiacon 2017-ben folytatódott az áremelkedés, de az is látható, hogy az új lakások nagyobb mértékben drágultak, mint a használtak – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A legfrissebb KSH-adatok szerint ugyanis országos átlagban az új lakások ára 12,2 százalékkal volt magasabb 2017 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban és azóta is nőttek az árak éves összevetésben.

A KSH legfrissebb adatai szerint a használt lakások a múlt év harmadik negyedévében 8,4 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Ehhez hasonlóan alacsony drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa. 

Az új lakások nagyobb mértékű (12,2 százalékos) drágulásában szerepet játszik, hogy a korábbi években hiány volt az új lakásokból, valamint hogy az új lakások építésének költsége az utóbbi időszakban a munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnövekedett kereslet miatt jelentősen emelkedett. Az elemzés szerint az idén és jövőre évente legalább 20-25 ezer új lakás kerül átadásra, ennek több mint felét eladási céllal építik a vállalkozók.

A közlemény szerint a legnépszerűbb méretű, 50-70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetéterára január közepén Budapesten 673 ezer forint volt. Győrben 337 ezer forintnál járt ugyanennek a kategóriának az átlagára, Debrecenben és Szegeden pedig 396 ezer illetve 383 ezer forintba került egy-egy négyzetméter.

Bár országos szinten nőtt az adásvételek száma 2017-ben, a fővárosi piacon már stagnálás látható, mert a budapesti piacon sok új lakás jelent meg, de a használt lakások piacán a kínálat nem bővül a korábbi évekhez hasonló mértékben és ez a két tényező kiegyenlítheti egymást. A 2015-2017 közt megfigyelt 15-20 százalékos éves szintű áremelkedés mértéke 2018-ban már jóval szerényebb lehet, mert ilyen drágán már egyre kevésbé vásárolnak lakást az emberek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?