Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszivárgott elemzés mutatja be, mekkorát bukhatnak a britek a brexittel

2018.01.30. 05:34

Egy, a brit kormány számára készített bizalmas előrejelzés szerint akármilyen kereskedelmi megállapodást sikerül kötni, biztos, hogy az Egyesült Királyság gazdasága előnytelenebb helyzetbe fog kerülni az ország Európai Unióból való kilépése után. A BuzzFeed hírportálon magyar idő szerint kedd hajnalban kiszivárogtatott elemzés szerint ha Nagy-Britanniának sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val,

a brit gazdasági növekedés 5 százalékkal marad majd el a következő 15 évre vonatkozó jelenlegi előrejelzésektől.

AZ "EU Exit Analysis - Cross Whitehall Briefing" címet viselő, 2018. januári keltezésű dokumentum arra is figyelmeztet, hogy egy szabadkereskedelmi megállapítás elmaradása esetén, azaz ha Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) elfogadott szabályokat kell alkalmazza,

a növekedés 8 százalékot fog esni.

Egy harmadik változatban, ha Nagy-Britannia az EU egységes piacának része maradhat, de nem lesz az unió tagállama, akkor hosszútávon 2 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaság növekedése.

A bizalmas elemzés szerint az unióból való kilépés az Egyesült Királyság minden térségét kedvezőtlenül érinti majd, de a legsúlyosabb hatással az ország Északkeleti területére, West Midlandra és Észak-Írországra lesz.

David Davis Brexit-ügyi miniszter tárcája azt közölte, hogy "nincs felkészülve az elemzés kommentálására", és nem kíván futó magyarázatokat fűzni a folyamatban lévő előkészületi munkákhoz. A jelentés azért is szólt nagyot, mivel a brit kormány váltig azt hangoztatja, hogy Nagy-Britannia a Brexitet követően képes lesz új, a jelenleginél kedvezőbb kereskedelmi megállapodásokat kötni a világ számos országával, ellensúlyozva az EU-val folytatott kereskedelmének bármilyen visszaesését.

A brit kormány azt mondja, hogy ki akar lépni az EU egységes piacáról és vámuniójából, ugyanakkor nyitva tartaná határát észak-írországi tartománya és az EU-tag Írország között, e nyilvánvaló ellentmondást azonban eddig nem sikerült feloldania.

Theresa May brit miniszterelnök támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban Brexit-stratégiája miatt, s euroszkeptikus riválisai bírálták, amiért nagyrészt engedett az EU nyomásának a status quo átmeneti időszakra, a brit EU-tagság 2019. márciusi megszűnéséig való megőrzése ügyében.

(MTI)