Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kiszivárgott elemzés mutatja be, mekkorát bukhatnak a britek a brexittel

2018.01.30. 05:34

Egy, a brit kormány számára készített bizalmas előrejelzés szerint akármilyen kereskedelmi megállapodást sikerül kötni, biztos, hogy az Egyesült Királyság gazdasága előnytelenebb helyzetbe fog kerülni az ország Európai Unióból való kilépése után. A BuzzFeed hírportálon magyar idő szerint kedd hajnalban kiszivárogtatott elemzés szerint ha Nagy-Britanniának sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val,

a brit gazdasági növekedés 5 százalékkal marad majd el a következő 15 évre vonatkozó jelenlegi előrejelzésektől.

AZ "EU Exit Analysis - Cross Whitehall Briefing" címet viselő, 2018. januári keltezésű dokumentum arra is figyelmeztet, hogy egy szabadkereskedelmi megállapítás elmaradása esetén, azaz ha Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) elfogadott szabályokat kell alkalmazza,

a növekedés 8 százalékot fog esni.

Egy harmadik változatban, ha Nagy-Britannia az EU egységes piacának része maradhat, de nem lesz az unió tagállama, akkor hosszútávon 2 százalékkal lesz alacsonyabb a gazdaság növekedése.

A bizalmas elemzés szerint az unióból való kilépés az Egyesült Királyság minden térségét kedvezőtlenül érinti majd, de a legsúlyosabb hatással az ország Északkeleti területére, West Midlandra és Észak-Írországra lesz.

David Davis Brexit-ügyi miniszter tárcája azt közölte, hogy "nincs felkészülve az elemzés kommentálására", és nem kíván futó magyarázatokat fűzni a folyamatban lévő előkészületi munkákhoz. A jelentés azért is szólt nagyot, mivel a brit kormány váltig azt hangoztatja, hogy Nagy-Britannia a Brexitet követően képes lesz új, a jelenleginél kedvezőbb kereskedelmi megállapodásokat kötni a világ számos országával, ellensúlyozva az EU-val folytatott kereskedelmének bármilyen visszaesését.

A brit kormány azt mondja, hogy ki akar lépni az EU egységes piacáról és vámuniójából, ugyanakkor nyitva tartaná határát észak-írországi tartománya és az EU-tag Írország között, e nyilvánvaló ellentmondást azonban eddig nem sikerült feloldania.

Theresa May brit miniszterelnök támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban Brexit-stratégiája miatt, s euroszkeptikus riválisai bírálták, amiért nagyrészt engedett az EU nyomásának a status quo átmeneti időszakra, a brit EU-tagság 2019. márciusi megszűnéséig való megőrzése ügyében.

(MTI)