Aliz
6 °C
14 °C

Sablonpályázatokkal nyernek uniós pénzt Borsodban is a falvak

2018.01.30. 10:46 Módosítva: 2018-04-04 14:01:48

Tállai András körzete mellett Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő Borsod megyei választókerületéről is azt derítette ki a Magyar Nemzet, hogy egymáshoz a megszólalásig hasonlító, általánosságokat puffogtató pályázatokkal nyernek uniós támogatást a falvak a terület- és településfejlesztési operatív program keretéből. 

A cikk szerint Cigánd, Abaújszántó, Encs, Gönc, Hercegkút és Pálháza pályázatának nyilvános része egyezik meg, de egyezések vannak a Riz Gábor képviselő körzetében nyertes településeken is. A választókerületi szintű azonosságok a lapnak nyilatkozó polgármesterek szerint abból adódnak, hogy az egyes kerületekben az oda tartozó országgyűlési képviselő szívének kedves pályázatíró cégekkel érdemes szerződni a győzelemhez. Hörcsik körzetében (ahol a 19 nyertes pályázatból 14-ben mutathatók ki azonosságok a cikk szerint, de vannak köztük olyanok is, amelyekben legalább szerepelnek konkrétumok) a hasonló pályázatokat az Európa Terv Kft. készítette.

Köteles László (Új Kezdet), Komlóska polgármestere azt mondta, a polgármesterektől várták az ötleteket, hogy milyen fejlesztéseket valósítanának meg. Ő harminc ötletet nyújtott be, de egy sem nyert. "A TOP-os pályázatok sikerének előfeltétele, hogy megfelelő korrupciós partner legyen a polgármester, és hogy az országgyűlési képviselő által preferált pályázatíró céggel dolgozzunk. Én azonban ebben nem voltam partner" – magyarázta a 300 lelkes falu első embere. A szocialista Vécsi István, Ricse polgármestere is arról beszélt, hogy a szóban forgó cég ugyan kereste őket, de nem akartak vele dolgoztatni. A polgármesterek szerint Hörcsik nyilvánvalóvá tette, hogy csak az a pályázat nyerhet, amelyiket ő akarja, és hogy egy adott céggel kellene dolgoztatni. 

A lap kereste Hörcsik Richárdot, aki tagadta az állításokat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?