Árpád
-2 °C
3 °C

Nem akarnak újabb tömegverekedéseket leárazás miatt

2018.01.31. 18:36

A francia mezőgazdasági minisztérium új szabályozásokat javasol, amikkel többek között azt is korlátoznák, hogy milyen ráfizetéssel adhatnak el termékeket az áruházláncok. Egy korábbi javaslat alapján a beszerzési árat legfeljebb 34 százalékkal csökkenthetnék az eladók.

Azt is el akarják érni, hogy a termelőknek az előállítási költségek alapján fizessenek. Ha pedig a költségek változnak, akkor legyen lehetőség újratárgyalni az árakat, írja a Bloomberg.

Az egész előzménye, hogy egy francia áruházlánc 70 százalékkal csökkentette a Nutella árát, ami után a vásárlóik szétszedték a boltjaikat (és egymást). Országszerte verekedések, erőszakos áruházi konfliktusok törtek ki.

A marketingfogás nem csak a verekedések miatt lett megosztó, a francia pénzügyi tárca hétfőn a kereskedelmi szabályok megsértése miatt kezdett vizsgálódni, ugyanis az országban szigorú szabályok vannak arra, hogy a boltok mennyivel a beszerzési ár alatt tudják eladni a termékeiket. Bruno LeMaire pénzügyminiszter találkozott az Intermarché áruházlánc vezetőjével.

A mezőgazdasági minisztérium emellett szigorítaná a háztáji állatok tartását, több bio élelmiszert akar az iskolai menzákon, és előírná, hogy a mezőgazdasági vállalatok és az iskolai menzák ajánlják fel jótékony célra a megmaradt élelmiszereket.

A minisztérium intézkedéseiről majd február végén vagy március elején szavaz a francia parlament.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?