Jusztina
3 °C
16 °C

Nem akarnak újabb tömegverekedéseket leárazás miatt

2018.01.31. 18:36

A francia mezőgazdasági minisztérium új szabályozásokat javasol, amikkel többek között azt is korlátoznák, hogy milyen ráfizetéssel adhatnak el termékeket az áruházláncok. Egy korábbi javaslat alapján a beszerzési árat legfeljebb 34 százalékkal csökkenthetnék az eladók.

Azt is el akarják érni, hogy a termelőknek az előállítási költségek alapján fizessenek. Ha pedig a költségek változnak, akkor legyen lehetőség újratárgyalni az árakat, írja a Bloomberg.

Az egész előzménye, hogy egy francia áruházlánc 70 százalékkal csökkentette a Nutella árát, ami után a vásárlóik szétszedték a boltjaikat (és egymást). Országszerte verekedések, erőszakos áruházi konfliktusok törtek ki.

A marketingfogás nem csak a verekedések miatt lett megosztó, a francia pénzügyi tárca hétfőn a kereskedelmi szabályok megsértése miatt kezdett vizsgálódni, ugyanis az országban szigorú szabályok vannak arra, hogy a boltok mennyivel a beszerzési ár alatt tudják eladni a termékeiket. Bruno LeMaire pénzügyminiszter találkozott az Intermarché áruházlánc vezetőjével.

A mezőgazdasági minisztérium emellett szigorítaná a háztáji állatok tartását, több bio élelmiszert akar az iskolai menzákon, és előírná, hogy a mezőgazdasági vállalatok és az iskolai menzák ajánlják fel jótékony célra a megmaradt élelmiszereket.

A minisztérium intézkedéseiről majd február végén vagy március elején szavaz a francia parlament.