Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a vasárnapi boltzár a lengyeleknél

2018.01.31. 11:57

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta az üzletek vasárnapi zárvatartását előíró törvényt – írja a Euronews. Az új jogszabály értelmében az üzleteknek zárva kell tartaniuk március elsejétől minden hónap második és harmadik vasárnapján,

2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap.

A törvény alól csak a karácsonyt megelőző két vasárnap, a húsvéti ünnepeket megelőző egy vasárnap, valamint január, április, június és augusztus utolsó vasárnapja képez majd kivételt. A kisboltok vasárnap csak akkor tarthatnak nyitva, ha maga a tulajdonos áll a pult mögött.

A boltzár nem vonatkozik a webshopokra, a pályaudvarokon, repülőtereken, a vámmentes övezetekben és a benzinkutakon működő boltokra, valamint az olyan kisüzletekre, amilyenek a cukrászdák, a pékségek, a virágboltok, a patikák, az újságárusok és a dohányboltok, és nyitva tarthatnak az élelmiszert forgalmazó nagykereskedelmi raktárak is. A törvényt a Szolidaritás szakszervezet és a katolikus egyház is támogatja, ellenzői szerint viszont hátráltatja a gazdasági növekedést.

„Itt az ideje, hogy demonstráljuk a belső szolidaritást: az együttérzésünket azokkal, akik a kereskedelemben dolgoznak és eddig nem volt szabad vasárnapjuk. Nem tudták gyerekeikkel, házastársukkal, családjukkal tölteni az időt. Ők is megérdemlik, hogy vasárnaponként szabadnapjuk legyen” - mondta Andrzej Duda.