Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tűnt fel az MNB-nek, hogy elítélt bűnöző vezet egy tőzsdei céget

2018.01.31. 07:39 Módosítva: 2018-01-31 13:36:53

Ma is a Kulcsár-ügyben tavaly márciusban jogerősen elítélt Kerék Csaba áll a Kartonpack Nyrt. igazgatótánácsa élén – írja a Hvg.hu.

A Kartonpack csomagolóanyag-gyártással foglalkozik, és a BÉT honlapjának adatai szerint még mindig a hajdan Kerék-érdekeltségű két cég, a Britton Capital and Consulting Kft. és az amerikai Britton Llc. a két fő tulajdonosa. A bíróság a büntetőügyben mindkét cégre teljes vagyonelkobzást rendelt el.

A két Kartonpack-részvénycsomag közül a nagyobbik, több mint 60 százalékos még ma is az állam tulajdonában van, de mivel nem tett rá nyilvános vételi ajánlatot, a szabályok szerint nem szavazhat vele a közgyűlésen. Csakhogy pár hete mégis ez történt, amikor Kerék Csaba testvérét, Kerék Lászlót beszavazták a cég igazgatóságába.

Ezt a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) vette észre. Dióslaki Gábor elnök szerint a cégbíróság máig nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, és nem vették fel a cégvezetéstől eltiltottak listájára sem, holott arról tudniuk kell.

Keréknek az Átlátszó egy korábbi cikke szerint az előzetesen leült időn túl még egy évet börtönben kéne töltenie, igaz, nem kizárt, hogy a Kúriához fordult felülvizsgálatért.

A Tebész úgy tudja, hogy a piacfelügyeletet ellátó MNB-nek nyáron jelezte egy magánszemély, hogy elítélt cégvezető ténykedik a tőzsdén, mégsem történt semmi. A Tebész a tőzsdén vásárolt egy részvényt, de ezt formai hibára hivatkozva nem jegyezték be a részvénykönyvbe, így nem engedték be őket a Kartonpack deemberi közgyűlésére.

AZ MNB a Hvg.hu kérdésére a bíróságra mutogatott, szerintük Kerék eltiltásának bejegyzése az ő dolguk lett volna. Az is kiderült, hogy az MNB felügyeleti eljárást kezdeményezett, csak épp – a külön kérés ellenére – az nem derült ki a tájékoztatásból, hogy ez a lap érdeklődése után, vagy még azt megelőzően történt. Arra a kérdésre, hogy a tőzsdefelügyeletnek miért nem tűnt fel, hogy a decemberi Kartonpack-közgyűlésen az állam részvényeivel szavaztak Kerék testvéréről, az MNB nem adott érdemi választ.

Az MNB cikkünk megjelenése után közleményben reagált a Hvg.hu cikkének állításaira. 

Mint írják, a lap "a KARTONPACK Dobozipari Nyrt. (KARTONPACK) tőzsdei kibocsátó cég

kapcsán ma írott cikkében olyan büntetőjogi, polgári peres és cégbírósági feladatok végzését kériszámon a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), amelyekre a törvény szerint nem rendelkezik hatáskörrel.

A KARTONPACK eddigi igazgatósági elnökét, a K&H Equities Zrt. brókervádlottját a büntetőbíróságítéletében eltiltotta foglalkozásától. A jogszabály szerint a büntetésvégrehajtási bíró felhívása alapjánaz erről szóló adatokat a nyilvántartást vezető cégbíróságnak kell bejegyeznie a cégnyilvántartásba, s neki kell gondoskodnia, hogy az elítélt ne végezhesse eltiltott tevékenységét. Szintén tévesen tulajdonít bírósági hatáskört a támadó hetilap az MNB számára a közgyűlési szavazáskapcsán.

A részvények tulajdonjogával, birtoklásával kapcsolatos kérdésekben a jogalkotó az MNBszámára nem rendelt hatáskört. A KARTONPACK 2017. december 18-i közgyűlésén a mindenkiszámára elérhető cégnyilvántartási adatok szerint egyedül az egyik részvényes, a Britton Capital & Consulting Kft. jelent meg és szavazott."