Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyot nő a babakötvény kamata csütörtöktől

2018.01.31. 15:35

Februártól 3,4 százalékról 5,4 százalékra nő a babakötvény kamata. Az erről szóló tájékoztató már hétfő este megjelent, de szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is bejelentette. Így a hozam jóval magasabb lesz, mint a bankok által jelenleg fizetett betéti kamat -

Az 5,4 százalékos kamatot azok kaphatják, akik a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát nyitnak és a támogatásból babakötvényt jegyeznek. Minden 2005. december 31. után született gyermek jogosult 42 500 forint életkezdési támogatásra, az összeget és a család befizetéseit a 18. születésnapja után tudja felhasználni.

A család éves befizetéseinek mértéke után évi 6 ezer forintig az állam 10 százalékos kiegészítést biztosít, január 1-től pedig a 2017. június 30. után külföldön született és ott élő gyermekek is kapnak életkezdési támogatást, szüleik ráadásul a 18 év alatti gyermekek számára vásárolhatnak babakötvényt is. Az állami támogatásra a magyar igazolvánnyal rendelkezők is jogosultak.

Varga Mihály közölte, hogy 2017 végén a Magyar Államkincstárnál már 140 ezer Start-értékpapírszámlát vezettek 39 milliárd forint megtakarítással, a számlanyitások száma 9 százalékkal nőtt 2016-hoz képest, a babakötvényekben átlagosan 55 ezer forintot tettek félre a szülők.

A babakötvény változó kamatozású, a kamatbázis az előző évi átlagos infláció (ez 2017-ben 2,4 százalék volt), erre jön 3 százalék kamatprémium. Így jön ki, hogy 2018. február 1-jétől a kezdő kamat egy éven át 5,4 százalék.