Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Piszkos ipari fúrógéppel készült a tészta egy budapesti pékségben

2018.02.01. 09:58 Módosítva: 2018.02.02. 08:15

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti finompékáru- és cukrászüzem, a Berliner Kft. működését a Nébih – közölte a hatóság honlapján. 

Tájékoztatásuk szerint a hatósági szakemberek a helyszíni ellenőrzés során összesen 14 tételt, több mint 580 kilogramm élelmiszert (alapanyagokat, félkész- és késztermékeket) vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége, valamint az üzemben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. Emellett a Nébih még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

Az üzem technológiai helyiségei súlyosan szennyezettek voltak, a mennyezetet és falakat penész borította, a takarítást pedig az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak nehezítették. Nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek elkülönített tárolása sem, a dolgozók

a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, ezt itt:

Továbbá a készáru bevonása egy takaríthatatlan kartonlapon történt. A cukrászatban a kazán meghibásodása miatt a mosogatáshoz nem volt meleg folyóvíz sem, illetve mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

A Nébih az ellenőrzés során feltárta, hogy az üzem nem vezetett dokumentációt az előállított termékekről, ezért adódtak jelöletlenségből adódó nyomonkövetési hiányosságok is. A hivatal közleménye szerint az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van, az üzem - ismételt hatósági ellenőrzést követően - már újra kezdhette a tevékenységét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!