Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázár: Az Elios-ügy szivárogtatói a választásokat akarják befolyásolni

2018.02.02. 11:47

Lázár János az MSZP-s Lengyel Zsolt írásbeli kérdésre adott válaszában – amelyet elsőként a 444 szemlézett – azt állítja, hogy a Tiborcz István volt cége elleni OLAF-nyomozást kiszivárogtató emberek befolyásolni akarják a magyar választásokat. 

D KZG20180110005
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mint ismert, az EU csalás elleni hivatala arra jutott, hogy a miniszterelnök vejének egy korábbi érdekeltsége a reálisnál drágábban végzett el EU-s pénzekből kifizetett közvilágítási munkákat, amiben szerepe lehet annak, hogy Tiborcz egyik üzlettársának másik cége segített előkészíteni a közbeszerzéseket. 

Lázár János három lényegi megállítást tesz a Lengyelnek adott válaszban az Elios-ügyről:

  1. Előfordul, hogy egy építési beruházás drágább lesz, mint ahogy azt korábban becsülik, mert meredeken mennek fel az árak építőiparban. (Itt Lázár a tavalyi adatokat vetíti az 5-6 évvel ezelőtti helyzetre.)
  2. Méltatlannak nevezi az eljárást, hogy a Wall Street Journal előbb számolt be az esetről, mint hogy hivatalos tájékoztatás kapott volna Magyarország. Mint írja:

    A Kormány minden együttműködési képessége és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt. Erről levélben tájékoztattuk az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, magyarázatot kérve erre a példátlan és diszkriminatív, az eddigi joggyakorlatnak ellentmondó eljárásra.

  3. A harmadik részben pedig arról értekezik, hogy általánosságban az Európai Bizottság alig talált szabálytalanságokat a magyar pályázatok körül.