Lázár: Az Elios-ügy szivárogtatói a választásokat akarják befolyásolni

2018.02.02. 11:47

Lázár János az MSZP-s Lengyel Zsolt írásbeli kérdésre adott válaszában – amelyet elsőként a 444 szemlézett – azt állítja, hogy a Tiborcz István volt cége elleni OLAF-nyomozást kiszivárogtató emberek befolyásolni akarják a magyar választásokat. 

D KZG20180110005
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mint ismert, az EU csalás elleni hivatala arra jutott, hogy a miniszterelnök vejének egy korábbi érdekeltsége a reálisnál drágábban végzett el EU-s pénzekből kifizetett közvilágítási munkákat, amiben szerepe lehet annak, hogy Tiborcz egyik üzlettársának másik cége segített előkészíteni a közbeszerzéseket. 

Lázár János három lényegi megállítást tesz a Lengyelnek adott válaszban az Elios-ügyről:

  1. Előfordul, hogy egy építési beruházás drágább lesz, mint ahogy azt korábban becsülik, mert meredeken mennek fel az árak építőiparban. (Itt Lázár a tavalyi adatokat vetíti az 5-6 évvel ezelőtti helyzetre.)
  2. Méltatlannak nevezi az eljárást, hogy a Wall Street Journal előbb számolt be az esetről, mint hogy hivatalos tájékoztatás kapott volna Magyarország. Mint írja:

    A Kormány minden együttműködési képessége és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt. Erről levélben tájékoztattuk az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, magyarázatot kérve erre a példátlan és diszkriminatív, az eddigi joggyakorlatnak ellentmondó eljárásra.

  3. A harmadik részben pedig arról értekezik, hogy általánosságban az Európai Bizottság alig talált szabálytalanságokat a magyar pályázatok körül.