Tizedére esett vissza a megújulós támogatásra pályázók száma

2018.02.02. 08:54 Módosítva: 2018.02.02. 08:56

Tavaly tizedannyi (összesen 264) támogatási kérelem érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatalhoz (MEKH) megújuló alapú energiatermelés támogatására, mint az előző évben, és ezek jóval kisebb kapacitást is képviseltek – tudta meg a Világgazdaság a hivataltól. A kérelmek szinte kizárólag napelemes erőművekre vonatkoztak.

A hatalmas zuhanás egyik oka a rendkívül magas bázis volt, a korábbi igénylési rohamot az váltotta ki, hogy csak 2016. de­cember 31-ig lehetett kérelmezni a 2016 végéig hatályos támogatási formára, a KÁT-ra való jogosultságot, de a már kiosztott jogosultságok tovább élnek. A KÁT helyett 2017. január 1-jétől hatályos támogatási rendszer, a Metár pedig sokkal szigorúbb. Elvárás lett például a jóváhagyott csatlakozási terv felmutatása, a beruházóknak alaposabb anyagot kell beadni a korábbinál.  

A 2017-ben megcsappant érdeklődésben az is közrejátszhatott a hivatal szerint, hogy korlátos lett a támogatási kassza: csak évente egymilliárd forint új támogatás osztható ki a 0,5 megawatt alatti új erőműveknek (ez a KÁT-nak a Metárban, más feltételek melletti folytatása), 500 millió forint az 1 megawatt alatti új erőműveknek, pályázaton pedig további 1 milliárd forint, szintén új támogatásként. Ráadásul a múlt évtől már rövidebb a támogatási időtartam, mint előzőleg a KÁT-ban volt.

A hazai napenergia-beruházások elmúlt évekbeli felfutásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.