Drámai zuhanás az amerikai tőzsdéken

2018.02.05. 21:24

Egyre nagyobb az ijedtség az Egyesült Államok tőzsdéin: a legnagyobb amerikai cégek árfolyamát összegző Dow Jones a pénteki 666 pontos zuhanás után hétfőn tovább zuhant, és

teljesen példátlan módon több mint 1600 pontot esett, 6,2 százalékos mínuszban is járt. 

Esés Ázsiában is

Kedden Tokióban a Nikkei225 mutató 4,76 százalék csökkenéssel, 21 603,50 ponton fejezte be a napot. Napi legnagyobb vesztesége több mint 7 százalék volt. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX index 4,62 százalékkal gyengült. A már szintén bezárt tajpeji tőzsde indexe 4,95 százalékkal csökkent, az ausztrál börze irányadó mutatója pedig 3,20 százalékkal süllyedt. A tokiói tőzsdezáráskor még folyt a kereskedés néhány tőkepiacon a térségben, Sanghaj 2,84 százalékos, Hongkong 4,22  százalékos, Szöul pedig 1,38 százalékos csökkenést jelzett a hétfői záróértékéhez képest.

Ezzel pedig a 25000 pontos lélektani határ alá került. Az alábbi ábrán látszik: pár óra alatt annyit esett a tőzsde, mint amennyit januárban egész hónap alatt emelkedett. A Dow Jones végül valamennyit visszajött, a nap végén mínusz 4,6 százalékon zárt 24 345 ponton, a másik fontos New York-i index, az S&P pedig mínusz 4,1 százalékon. Az amerikai esés továbbterjedt az ázsiai tőzsdékre és átragadhat az európai piacokra is.

Dow 2018 januártól, forrás: teletrader
Dow 2018 januártól, forrás: teletrader

A piaci hangulatot most több minden is rontotta. Közvetlen hatásként biztosan benne volt, hogy az egyik legnagyobb bank, a Wells Fargo esése borította a pénzügyi szektor papírjait, az energetikai vállalatok részvényeit pedig az olajár esése húzta mínuszba. De az, hogy aztán erre mindenki pánikolni kezdett, inkább az általánosabb félelmeknek köszönhető.

Például a befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy a jegybanki lazítás korszakának vége, a kamatok elindulnak - sőt már el is indultak - felfelé. A magasabb kamatok nem csak azért hatnak negatívan az árfolyamokra, mert az ott jegyzett vállalatok működését megdrágítja, eredményüket csökkenti, hanem azért is, mert rengeteg pénzt csábíthat át máshová, sokan akarnak most egyszerre kiszállni.

(Egy-egy ilyen pánik beindulása egyébként újabban azért hat még drámaibban, mert egyre több olyan robot kereskedik, akik bizonyos szintnél automatikusan eladnak, hirtelen növelve az eladói nyomást és mélyebbre rántva az árolyamokat.)

Az új korszaktól való félelem régóta benne van már a levegőben, de most néhány friss fejlemény ezt pánikszerűen felerősítette. Az elemzők az infláció meglódulásától tartanak, és attól, hogy ennek veszélye a jegybankokat is nagyobb szigorra ösztönzi majd.

Ezek mellett pedig valamiféle korrekció is várható volt. Ahogyan arról írtunk is többször, lényegében 2009 óta tart a felívelés, az amerikai tőzsdék tavaly is egész évben szárnyaltak: a Dow Jones 70-szer döntötte meg saját korábbi rekordját, és az S&P és a tech részvényeket tömörítő Nasdaq is csúcsokat döntött.

Dow 2017 novembertől, forrás: teletrader
Dow 2017 novembertől, forrás: teletrader

A töretlen emelkedést látva már tavaly megjelentek azok, akik azt jósolták, nemsokára vége lehet az egésznek. Jim Rogers befektető, aki Soros György Quantum alapjának létrehozásában is részt vett, azt nyilatkozta, hogy szerinte sok részvény árfolyamát már szép nagy lufira fújta a piaci optimizmus, ez ki fog durranni, az összeomlás pedig még a 2007-esnél is nagyobb lehet. Rogers szerint vagy még 2017-ben, vagy 2018-ban rájönnek az emberek, hogy a cégek nem érnek annyit, mint amennyiért adják-veszik a részvényt, és jön az összeomlás.

A kevésbé drámaian fogalmazó befektetők pedig annyit mondtak, oda kell figyelni a vállalatok értékelésére. A CNBC-n például egy portfolió menedzser nemrég azt mondta, ő egy 1-től 10-ig terjedő skálán 7-esre tenné, hogy mennyire aggódik emiatt, de azért még nem mondaná az ügyfeleinek, hogy inkább menekítsék a pénzüket. Washington egyébként már reagált is a nagy hétfői zuhanásra, közleményükben azt írták, aggódva figyelik a piaci eseményeket. Donald Trumpra különösen kínos magyarázkodás vár, írja a CNN, hiszen amíg szárnyalt a tőzsde, az elnök rendszeresen dicsekedett azzal, hogy az árfolyamok mozgása leginkább az ő személyének, és a remek intézkedéseinek köszönhető.

(USA Today, Washington Post)