Tízmilliárd forintot ad a kormány kisvasutakra

2018.02.06. 17:26

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között - jelentette be az MTI tudósítása szerint kedden Révész Máriusz a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

A jelenleg - nagy levegő - kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosként dolgozó fideszes politikusemlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, és ezeken egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfélmillióan. Viszont a kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges, ezért az elmúlt évtizedekben a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak.

Ráadásul egyre többször fordulnak elő pályaelhagyások, például 2016-ban lillafüredi kisvasútnál, de vagy a pálya rossz állapota miatt a Morgó gőzös királyréti vonalán is volt rugótörés. A kormánybiztos arra figyelmeztetet

ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat.

Révész a problémafelvetést követően jelentette be, hogy a kisvasút-felújításra és -karbantartásra a kormány összesen 10 milliárd forintot szán; ebből

6 milliárd forint jut az erdészeti vasutak

1,4 milliárd jut a MÁV-hoz tartozó kisvsautak

és 2,5 milliárd forint jut a más fenntartók által üzemeltetett (igen, a felcsúti kisvasút is ilyen) kisvasutak

felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére. Révész szerint az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele.

A kormány egyébként már 2017-ben is 8,5 milliárd forintot fordított hasonló célokra, többek közt a Bicske - Felcsút Puskás Akadémia szakaszra és az Alcsútdobozi arborétum - Vértesacsa szakaszra, illetve a Vál-völgyi Kisvasút Bicske - Lovasberény közötti, még nem befejezett szakaszára.