Mindenképp szívás lesz a brexit

2018.02.07. 23:11

Bármilyen eredménnyel végződnek a Brüsszellel folyó tárgyalások, gazdaságilag az Egyesült Királyság valamennyi országrésze rosszul jár majd a brexittel, derült ki a brit kormány bizalmasnak szánt, ám sok részletében kiszivárgott hatástanulmányából, amelyet szerda este végül hivatalosan is bemutattak a parlamenti képviselőknek.

Bár a brit kormány továbbra sem kívánta a nyilvánosság elé tárni az elemzést, a dokumentum szinte azonnal eljutott az összes vezető brit médiatársasághoz, írja az MTI.

A kormányzati hatástanulmány 15 évre tekint a jövőbe, és három forgatókönyvet vizsgál:

  • az első szerint az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad,
  • a második azt feltételezi, hogy London otthagyja az uniós belső piacot, de szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU-val,
  • a harmadik változat pedig a megállapodás nélküli Brexit lehetséges növekedési hatásait vizsgálja.

Az elemzés a brit gazdaság egészében 2, 5, illetve 8 százalékos halmozott GDP-növekedési veszteséget valószínűsít a három forgatókönyv esetérevagyis a számok alapján az Egyesült Királyság mindenképpen rosszul jár majd a brit EU-tagság megszűnésével.

A hatástanulmány szerint London szenvedné meg a legkevésbé a figyelembe vett forgatókönyveket, a legrosszabbul pedig Anglia északkeleti része és Észak-Írország járna.