Szilvia
5 °C
16 °C

Mindenképp szívás lesz a brexit

2018.02.07. 23:11

Bármilyen eredménnyel végződnek a Brüsszellel folyó tárgyalások, gazdaságilag az Egyesült Királyság valamennyi országrésze rosszul jár majd a brexittel, derült ki a brit kormány bizalmasnak szánt, ám sok részletében kiszivárgott hatástanulmányából, amelyet szerda este végül hivatalosan is bemutattak a parlamenti képviselőknek.

Bár a brit kormány továbbra sem kívánta a nyilvánosság elé tárni az elemzést, a dokumentum szinte azonnal eljutott az összes vezető brit médiatársasághoz, írja az MTI.

A kormányzati hatástanulmány 15 évre tekint a jövőbe, és három forgatókönyvet vizsgál:

  • az első szerint az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad,
  • a második azt feltételezi, hogy London otthagyja az uniós belső piacot, de szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU-val,
  • a harmadik változat pedig a megállapodás nélküli Brexit lehetséges növekedési hatásait vizsgálja.

Az elemzés a brit gazdaság egészében 2, 5, illetve 8 százalékos halmozott GDP-növekedési veszteséget valószínűsít a három forgatókönyv esetérevagyis a számok alapján az Egyesült Királyság mindenképpen rosszul jár majd a brit EU-tagság megszűnésével.

A hatástanulmány szerint London szenvedné meg a legkevésbé a figyelembe vett forgatókönyveket, a legrosszabbul pedig Anglia északkeleti része és Észak-Írország járna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?