Szabadulnak az aranytól a befektetők

2018.02.07. 09:00

Tavaly hét százalékkal csökkent a világ telejs arankyereslete, írja az MTI. Ennek kisebb részét adták egyébkétn az arnybefektetésbe érdekelt alapok, bár ők drámaian, 63 százalékkal csökkentették a fizikai aranykészleteiket, így nagyjából 203 tonna van náluk.

A jegybankok is csökkentették az aranytartalékaikat, már amelyik egyáltalán akar magának ilyesmit. Öt százalékkal, 371,4 tonnára mérséklődtek tavaly a készleteik, főleg az orosz és a török jegybank volt érintett aranybizniszekben. 

Az ékszerarany iránti kereslet viszont 4 százalékkal, 2135 tonnára emelkedett. Itt döntően Kína 12 százalékos és India 3 százalékos keresletnövekedése áll a háttérben. Ez a két ország adja az ékszerarany iránti kereslet több mint felét. 

Az aranykínálat 4 százalékkal, 4398 tonnára csökkent, miközben a világ aranytermelése tavaly rekordmagas volt, 3269 tonna. Még úgy is, hogy a legnagyobb termelő, Kína elkezdett törődni a környezetvédelemmel is, az új előírásaik után pedig 9 százalékkal csökkent a kitermelésük.