Árpád
-2 °C
3 °C

Lemondtunk a házi kenyérről és a dvd-kről, de jöttek a BMW-k és a streamelés

2018.02.11. 12:34

Február 13-án, kedden publikálja a KSH a 2018. januári inflációs számait. Ilyentájt derül ki az is, hogy milyen fontosabb tételek változtak a fogyasztói kosárban – írja a napi.hu. A cikkben termékenként végigveszik, a nagyjából ezer úgynevezett reprezentánslistája hogyan változott, vagyis hogy a fogyasztói szokások hogyan alakultak át, mely termékek népszerűsége csökkent, melyeké nőtt.

Az egyik változás, ami szemet szúrhat, a kenyérfogyasztási szokásainkban jelentkezik: a KSH mostantól nem a házi jellegű kenyér, hanem az 500-750 grammos teljes kiőrlésű kenyér árát veszi figyelembe az infláció számolásánál. Az élelmiszereknél változás az is, hogy mostantól a 2,8%-os laktózmentes tej ára is beszámít az inflációba, kikerült viszont a kosárból a nem vendéglátóhelyi mignon, aminek őszintén szólva az eddigi figyelembevételét sem érezhetjük nagyon indokoltnak.

Nemcsak kenyér-, hanem teafronton is nagy változások vannak: a húszfilteres Ceylon márkájú fekete tea helyett a koffeintartalom nélküli, 20-25 filteres gyümölcstea ára számít mostantól.

Lekerült a reprezentánslistáról a Reader's Digest Magazin, terjed viszont a konzervatív öltözködés: felkerült a gyapjú női szoknya, a gyerek térdzokni és a gyapjú vagy pamut férfi kardigán. Az autók listája egy elemmel bővült, a 4-6 éves BMW-kkel.

A rohamosan változó techvilág rohamos változását jelzi, hogy három tétellel is változott a lista. Bekerült a 2.1-es hangprojektor, a filmes, illetve a zenei streaming havi díja, kikerült viszont az mp3-as dvd-lejátszó, a műsoros dvd-lemez, valamint a tízdarabos, írható, üres cd-lemez. Az ilyen adathordozók Amerikában épp az utolsó hónapjaikat nyögik a kereskedelmi forgalomban.

Hogy mi minden változott még, és hogyan is számolja a KSH az információt, arról itt olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?