Gond nélkül nyerhet egy államtitkár férjének cége állami megbízásokat

2018.02.12. 22:11

Mint azt január végén megírtuk, sorra nyeri a megbízásokat a Földművelési Minisztérium alá tartozó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól az FM-államtitkár férjének cége. Akkor megkérdeztük az érintett Szele-Király Andreát, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy férjének cége több tízmilliós nagyságrendben kap megbízásokat a minisztérium alá tartozó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól, de ezidáig nem reagált a megkeresésünkre. 

Válaszolt azonban az MSZP-s Mesterházy Attila erre irányuló kérdéseire Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A parlament oldalán is elérhető válaszból kiderül, hogy: 

  • erről a Hortobágyi Nemzeti Parkot kellene kérdezni, mert ők illetékesek a miniszter szerint, 
  • egyik szerződés se tartós megbízás,
  • A vonatkozó szabályrendszer szerint vizsgálták, hogy van-e összeférhetetlenség a pályázó és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság személyi állományával, amiből következik, hogy azt már nem vizsgálják, hogy van-e összeférhetetlenségi viszony a pályázó és minisztérium dolgozója között. 

Ahogy januári cikkünkben rávilágítottunk, az államtitkár férjének cége három nap alatt úgy söpört be több megbízást összesen 37,8 millió forint értékben, hogy meg sem várták az első megbízás teljesítését a további szerződések megkötésével. Ráadásul a cég csak tavaly ősszel vette fel az építéshez szükséges tevékenységi köröket.