Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Már nem nőnek olyan brutálisan az albérletárak

mg02
2018.02.12. 05:18

Tovább növekszik a kereslet a kiadó lakások iránt országszerte a nagyobb városokban, ennek ellenére, vélhetően a kínálat bővülése miatt, már nem emelkednek olyan ütemben a bérleti díjak, mint korábban.

Az Ingatlan.com szerint Budapesten jelenleg havi 140 ezer forint körüli az átlagos lakások bérleti díja, ami az albérletpiacon főszezonnak számító augusztusi szinthez képest 10 ezer forintos mérséklődést jelent. Fordulatról azonban nincs szó egyelőre, mert tavaly februárhoz képest 10 ezer forinttal emelkedtek az átlagos bérleti díjak a fővárosban.

Továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a kiadó lakások, havonta átlagosan 200 ezer forintot kérnek értük.

Az egy évvel ezelőttihez képest öt százalékkal növekedett a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma Budapesten, de a megyei jogú városokban is jelentős, több mint 30 százalékos volt a kínálatbővülés. 

A legnagyobb egyetemi városokban vegyesen alakultak a bérleti díjak: Debrecenben például február elején 90 ezer forintért kínáltak kiadó lakásokat, ami 6 százalékos emelkedés az augusztusi szinthez képest. Ezzel szemben Szegeden és Miskolcon 85 ezer, illetve 66 ezer forinton lényegében stagnáltak a bérleti díjak.

Egyre többen keresnek közös kiadó lakást, és külön portál segít azoknak, akik egyedül nem képesek fizetni a bérleti díjat.

(Borítókép: Martiskó Gábor / Index)