Nagyot nőtt tavaly az építőipar

2018.02.12. 09:42

2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal haladta meg  2016 évi alacsony bázist, amikor 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest. Tavaly decemberben  az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a novemberi 30,9 százalékos növekedés után - ezt jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedést annak fényében érdemes nézni, hogy 2016-ban gyakorlatilag összeomlott a magyar építőipar: kifutottak a korábbi költségvetési időszak uniós projektjei, még nem kezdődtek el az 2014-2020-as időszak beruházásai és még a csok és az építőipari áfa csökkentése sem kezdett el hatni a lakásépítésekre. Az uniós források áramlásával és más hatásokkal együtt viszont visszaállt a termelés, ez látszik a mostani adatokon. 

A növekedés Decemberben az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt. Az előző havihoz mérten 3,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés decemberben. 

A magasépítés teljesítményének emelkedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye. Az egyéb építmények terén  - az alacsony bázis mellett - gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében nőtt a termelés.