Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogellenes volt a Zsolnay elleni önkormányzati puccskísérlet

2018.02.13. 15:20

A Zsolnay-porcelángyár értékes márkanevét iszonyatos energiákat mozgósítva próbálja évek óta megszerezni a pécsi fideszes önkormányzat a jelenlegi többségi tulajdonostól. Az egyik fő irány bevált módszer lett volna: hogy valahogy felszámolják a céget, és az értékes elemeket – ezen belül főleg a márkanevet – átmentse az önkormányzat általa jobban kedvelt szereplőnek, erről itt olvashat bővebben. 

A másik erős irány egy szabályos kis puccskísérlet volt azzal az egyszerű ötlettel, hogy ha elcsábítják a cég összes képzett dolgozóját egy ellen-Zsolnayhoz (Ledina Kerámia Kft.), akkor becsődöl majd magától is. Páva Zsolt fideszes polgármester egyebek mellett például levéllel győzködte a dolgozókat, amit a Szabadpécs.hu-n meg is nézhet.

Most még arról ír a lap, hogy az ellen-Zsolnayhoz átcsábított több mint 110 dolgozó tömeges felmondását szabálytalannak mondta ki a bíróság, nem álltak fenn azok az okok, amikre hivatkoztak a törvény előtt. A dolgozóknak csak 23 millió forintot kellene kifizetniük kártérítésként, ami fejenként 200 ezer forint, de ez is okozhat gondot egy-egy családnak. Azt nem tudni, hogy a Ledina Kerámia és legújabb néven futó (Pannon Porcelán Kft.) másik ellen-Zsolnaynál  átvállalják-e a dolgozók büntetését, sokan ugyanis náluk is felmondtak inkább azóta.

Ahogy az is kérdéses, hogy az önkormányzat átvállalja-e a büntetést, Páva Zsolt polgármester ezt ugyanis megígérte, ám a ledinások korában azt állították, hogy az önkormányzat nem fog fizetni egy petákot se. 23 milió forint nem lenne óriási pénz, azonban Páváék lényegében csődbe kormányozták a települést, egy év alatt legalább 7,5 milliárdos hiányt tudott összehozni a fideszes vezetésű Pécs.

Érdekes egyébként még Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő szerepe is. Ő ugyanis egyfajta bónuszként a Parlamentbe is elutaztatta azokat a befűzött dolgozókat, akik az akkor még a pécsi önkormányzat cégének számító Ledina Kerámiához mentek át a megszervezett tömeges felmondás során.