Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokat drágult a tűzifa, a szesz és a tojás

2018.02.13. 10:22

Az infláció januárban is alacsony volt, 2,1 százalék, írja a KSH. A hosszú távú inflációs célunk 3 százalék körüli egyébként, szóval még dolgoznunk kell ezen, hogy feljebb tornásszuk, de ne túlságosan feljebb.

A termékcsoportok most is elég egyenlőtlenül drágultak, például a háztartási energián belül a tűzifa és a palackos gáz nem rezsicsökkentett, piaci ára tovább emelkedett, a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult.

Az ételek, a szeszes italok és a cigaretta is jócskán drágult tovább. Az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett, ezen belül

a tojás majdnem másfélszeresére drágult,

48 százalékkal emelkedett az ára, a vaj, vajkrém 13,6, a száraztészta 8,7, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,1, a tej 5,8, a kávé 5,1 százalékkal drágult. A cukor viszont 11,3 százalékkal olcsóbb lett. A tojásdrágulás okairól egyébként írtunk alaposabb cikket is, ezt itt olvashatja.

Külön fájó lehet sokaknak, hogy átlagosan átlagosan 6,5  százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezek ugyanis elég rugalmatlan jószágok, akkor is nagyjából ugyanannyit vesznek belőlük az érintettek, ha drágábbak. A többi nagy termékcsoport tavaly januárhoz képest nem változott kiugróan a statisztikai hivatalunk összefoglalója szerint.