Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy százalékkal nőttünk 2017-ben

D KOM20180206001
2018.02.14. 09:32 Módosítva: 2018-02-14 10:56:33

2017-ben négy százalékkal nőtt a magyar GDP, hozta ki a KSH. Ez megegyezik a várakozásokkal. 

"2017-ről még nincsenek végleges gazdasági adatok, de az előzetes (becsült) számok alapján Magyarország és Bulgária 4-4, Csehország és Szlovénia 4,5-4,5, Románia 6,6, míg Törökország 6,8 százalékkal növelte a GDP-jét, de szinte minden más ország is remekül teljesített" – sorolta nemrég az Unicredit regionális vezetője a bank saját becsléseit. 

A nagy intézmények is hasonlót számoltak, az MNB 3,9 százalékos növekedést várt, az EU 3,8 százalékot becsült legutóbb, az OECD 3,9 százalékot, az NGM 4,1-et. Leginkább még az IMF tippelte ezt a gazdasági mutatót gyengébbre, ők 3,2 százalékot becsültek előzetesen.  Ami rossz hír közben, hogy az nagyjából az idei évtől fokozatos és érezhető leszállóágot jósolnak a magyar növekedésnek, még az MNB is. Kivéve persze az NGM szakembereit, ők a növekedési ütem 4,3 százalékra gyorsulását becsülték meg jövő évre, még több uniós pénz elköltésével és a belső kereslet további bővülésével. 

Nagyon régóta nem volt egyébként ilyen jó a világgazdasági környezet, az IMF 3,9 százalékos globális növekedéssel számolt idénre és jövőre is.

Mi főleg az utolsó negyedévben pörgettük fel őrületesen a költéseket, naptárhatással kiigazítva 4,8 százalékkal toltuk meg a GDP-t a végén. Ez jelentős részben építkezésekből jöhetett, a KSH a mindenesetre csak annyit árult el, hogy "a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások (kiemelten a kereskedelem) és az építőipar járultak hozzá". 

A GDP önmagában egyébként nem ad még megfelelő jelzést egy ország gazdaságáról, hiszen például akkor is sokat nőhet, ha hirtelen sok lesz a dugó vagy mondjuk megdrágulnak fontos gyógyszerek. Itt utánaolvashat részletesebben, ha érdekli. 

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán! Csatlakozzon!