Négy százalékkal nőttünk 2017-ben

D KOM20180206001
2018.02.14. 09:32 Módosítva: 2018.02.14. 10:56

2017-ben négy százalékkal nőtt a magyar GDP, hozta ki a KSH. Ez megegyezik a várakozásokkal. 

"2017-ről még nincsenek végleges gazdasági adatok, de az előzetes (becsült) számok alapján Magyarország és Bulgária 4-4, Csehország és Szlovénia 4,5-4,5, Románia 6,6, míg Törökország 6,8 százalékkal növelte a GDP-jét, de szinte minden más ország is remekül teljesített" – sorolta nemrég az Unicredit regionális vezetője a bank saját becsléseit. 

A nagy intézmények is hasonlót számoltak, az MNB 3,9 százalékos növekedést várt, az EU 3,8 százalékot becsült legutóbb, az OECD 3,9 százalékot, az NGM 4,1-et. Leginkább még az IMF tippelte ezt a gazdasági mutatót gyengébbre, ők 3,2 százalékot becsültek előzetesen.  Ami rossz hír közben, hogy az nagyjából az idei évtől fokozatos és érezhető leszállóágot jósolnak a magyar növekedésnek, még az MNB is. Kivéve persze az NGM szakembereit, ők a növekedési ütem 4,3 százalékra gyorsulását becsülték meg jövő évre, még több uniós pénz elköltésével és a belső kereslet további bővülésével. 

Nagyon régóta nem volt egyébként ilyen jó a világgazdasági környezet, az IMF 3,9 százalékos globális növekedéssel számolt idénre és jövőre is.

Mi főleg az utolsó negyedévben pörgettük fel őrületesen a költéseket, naptárhatással kiigazítva 4,8 százalékkal toltuk meg a GDP-t a végén. Ez jelentős részben építkezésekből jöhetett, a KSH a mindenesetre csak annyit árult el, hogy "a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások (kiemelten a kereskedelem) és az építőipar járultak hozzá". 

A GDP önmagában egyébként nem ad még megfelelő jelzést egy ország gazdaságáról, hiszen például akkor is sokat nőhet, ha hirtelen sok lesz a dugó vagy mondjuk megdrágulnak fontos gyógyszerek. Itt utánaolvashat részletesebben, ha érdekli. 

Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán! Csatlakozzon!