Tőzsdére viszi ipari cégeit Mészáros Lőrinc

2018.02.15. 12:57 Módosítva: 2018.02.15. 14:17

Tőzsdére viszi több ipari és termelőcégét Mészáros Lőrinc: az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde weboldalán megjelent közleményben bejelentette, hogy a Mészáros cégei az Opus tulajdonába kerülnek.

Az előzetes becslések alapján az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet a tranzakciókat követően. A bejelentés szerint 2018. június 30-ig a társaság összesen hat, egymástól időben eltérő tranzakciót valósít meg az Opus.

A közlemény alapján az Opus Global Nyrt. tulajdonába kerül:

  • a Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze,
  • az R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze,
  • a Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrésze,
  • a Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze,
  • a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze,
  • és a Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze.

A Budapest Értéktőzsde (BÉT) csütörtöki határozata alapján felfüggesztették az Opus részvényeinek kereskedését. A felfüggesztés oka, hogy az Mészáros Lőrinc cége arról tájékoztatta a tőzsdét, hogy a csütörtöki nap folyamán olyasmit akarnak bejelenteni, ami a cég papírjainak árfolyamát jelentősen befolyásolhatja.

A Portfolio cikke szerint a befektetők találgatásai között három főbb magyarázat merült fel a bejelentést megelőzően.

  • Az egyik, hogy - ahogy arról már korábban írtunk - Mészáros cége megveszi a Telenor magyar operációját. A lap szerint ugyanakkor mivel csak az Opus részvényeit függesztették fel, ezért erre kicsi az esélye a Telenor megvételével kapcsolatos bejelentésnek.
  • Nemrég 18 darab kereskedelmi ingatlant vett meg 18 magyar településen a nemrég Mészáros Lőrinc cégbirodalmához csatlakozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt, ugyanakkor mivel az Opus részvényeinek felfüggesztését jelentették be, kicsi az esélye, hogy a bejelentés a Spar üzletek korábbi megvásárlásával lenne kapcsolatos.
  • Mivel az Európai Bizottság hétfőn jóvá hagyta, hogy a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) teljes irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű Zrt. felett, az is lehetséges az Opus a Mátrai Erőmű Zrt.-ben való befolyásszerzését jelenti be. Végül ez utóbbi meg is valósult a bejelentés alapján.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-csoportjához, ahol témákat vethet fel, és moderált közegben mondhatja el a véleményét.