Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A magyar cégvezetők nem igazán féltik a robotoktól a munkahelyeket

2018.02.16. 09:30

Bár a kkv-vezetők 55 százaléka gondolja, hogy az automatizációs megoldások olcsóbbak, mint az élő munkaerő, csak 5 százalékuk számít arra, hogy az automatizáció miatt csökken majd a munkahelyek száma – derül ki a a Budapest Bank kutatásából, amelyben 400 cégvezető véleményét kérték ki.

A kutatásról beszámoló Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy a magyar kkv-k egyelőre elég keveset költenek digitális átalakulással kapcsolatos fejlesztésekre: az elmúlt három évben konkrétan a 200 millió és 15 milliárd forint közötti éves árbevétellel rendelkező cégek negyede költött kétmillió forintnál többet digitális fejlesztésre.

Pepper, a japán Mizuho bank emberszabású munkatársa
Pepper, a japán Mizuho bank emberszabású munkatársa
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A tervek szintjén már komolyabban veszik a cégek a dolgot, ugyanis a következő öt évben a cégek 40 százaléka lényegesen többet szándékozik digitalizációra fordítani, ötödük pedig teljes cégátalakítást tervez.

Egyelőre a kkv-k alig több, mint fele használ szoftveres támogatást a vállalati működés legalább egy területén, 44 százalékuknál pedig egyetlen funkciót sem támogat ilyen megoldás. A leginkább digitalizált területek a pénzügy, az ügyfélkezelés, az értékesítés és a beszállítói kapcsolatok, a legkevésbé a marketing és a HR-funkciók használnak üzleti alkalmazásokat.

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke a lapnak elmondta, hogy bár nagyon tőkeigényes a digitalizáció, de a segíthet a munkaerőhiány enyhítésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?