Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszajár a Buda-Cash ügyfelek Dániában tartott pénze és értékpapírjai

2018.02.16. 17:11
Hosszú évek óta pereskedett a csődbe ment Buda-Cash felszámolója és a BC-ügyfelek pénzét visszatartó dán Saxo Bank. Az elsőfokú ítélet alapján a dán cégnek ki kell adnia a pénz nagy részét és az értékpapírokat.

A Fővárosi Törvényszék 2018. február 16-i elsőfokú ítélete alapján a Buda-Cash Brókerház Zrt. „fa“ győzelmével zárult a dán Saxo Bank A/S elleni per. A bíróság kötelezte a dán brókercéget, hogy fizessen meg a felperesnek 1,17 milliárd forintot és 2,542 millió eurót, ezek késedelmi kamatait, illetve adja vissza a felperesnek az értékpapírjait, ahogy a perköltséget is döntően a dánok fizetik. A kaffkai helyzetet már régóta követtük, legutóbb itt.

Megtartották volna

Mivel a per zárt ajtók mögött zajlott, sokat nem lehet tudni a részletekről. Az egyik oldalon a Buda-Cash felszámolója, vagyis a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. és az általa megbízott Kovács, Réti, Szegheő Ügyvédi Iroda kérték vissza az ügyfelek pénzét.

A másik oldalon a Saxo Bank és az őt képviselő Oppenheim Ügyvédi Iroda azt képviselte, hogy a pénz a Saxót illeti. A Saxo azt állította, hogy mivel a svájci frank megborulása miatt a Buda-Cashnek tartozása halmozódott fel a Saxoval szemben, a dán bank a Buda Cash Zrt. részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt és pénzügyi eszközöket a Buda-Cash Zrt-vel szembeni követelése fedezetének tekintette és nem adta át.

Gyakorlatilag fedezetként megtartotta azon ártatlan BC-ügyfelek értékeit is, akiknek nem volt devizapozíciója, csak készpénze és részvénye a cégnél. A bíróság szerint azonban a különös helyzetet kialakító „kárrendező” szerződés nem volt érvényes.

Bírósági szakasz

A helyzet rendezése tárgyalásos úton nem sikerült, ezért végül az időközben a felszámolás sorsára jutott Buda-Cash felszámolója, a PSFN bírósághoz fordult. Egy ideig azon vitatkoztak a felek, hogy a magyar, vagy a dán jog az alkalmazandó, de végül itthon tárgyalták az ügyet és legalábbis első fokon a PSFN sikerrel vívta meg a harcát.