A jegybank már beleszámolja az Eximbankot az államadósságba

2018.02.19. 10:40

A tavalyi év végén a bruttó hazai termék (GDP) 72,1 százalékának felelt meg az egy évvel korábbi 73,9 százalékkal szemben a bruttó államadósság – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi számlák előzetes adatai alapján számolt frissen közölt jelentéséből.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az uniós módszertan szerint számolt maastrichti adósság 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 74 százaléka volt az egy évvel korábbi 76 százalékkal szemben.

A számítás előzménye, hogy Magyarország elbukta az Eurostattal szembeni elszámolási vitát, így az állami Eximbank kötelezettségeit is bele kell majd számítani az államháztartási hiányba és az államadósságba is. Erre hivatalosan elvileg majd a választások után került majd sor.

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala szerint az Eximbank nem önálló, autonóm gazdálkodó egység, inkább egy ún. "foglyul ejtett pénzügyi intézmény", ami önállónak tűnik, de gyakorlatilag az állam, és így az államháztartás része. Éppen ezért azt javasolták a KSH-nak, hogy számolja az Eximbankot is hozzá az államháztartáshoz. 

Az MNB közölte, hogy az államháztartás Eximbankkal együttes maastrichti adósságát egyelőre kiegészítő információként teszi közzé, de az Eurostat döntése alapján később ez lesz a fő mutatószám.

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csak a jövő hónap elején közli a negyedik negyedéves GDP nominális értékét, a negyedik negyedévére vonatkozó adatokhoz az MNB a saját GDP-becslését használta. 

Kommentelné? Hozzászólhat a hírhez az Index Facebook-oldalán!